Buitenland

Vrouw verdwenen blogger smeekt minister Koenders om hulp

foto: WILMA VAN DER MATENfoto: WILMA VAN DER MATEN
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouw verdwenen blogger smeekt minister Koenders om hulp

Mesha Goraya, de vrouw van de Rotterdamse blogger die twee weken geleden verdween in Pakistan, smeekt Minister Koenders van Buitenlandse Zaken om hulp in de zoektocht naar haar man Waqass. "Ik wil mijn man helpen. Help me om mijn stem te verheffen voor de mensenrechten", zei de geëmotioneerde Mesha in De Ochtend op NPO Radio 1.

Waqass Goraya, die al negen jaar in Nederland woont, verdween op 4 januari. Hij was met zijn vrouw en 3-jarig zoontje in Pakistan om de bruiloft van een familielid te bezoeken. Mesha vermoedt dat hij is ontvoerd omdat hij zich op internet kritisch uitte over conservatieve krachten in Pakistan. Hij verdween onder verdachte omstandigheden: hij was in een wijk met veel beveiligingscamera’s, maar hij is nergens op te zien.

Mesha heeft nog liever dat haar man dood is dan dat hij is ontvoerd, vertelt ze: "Die ontvoeringen zijn verschrikkelijk. Ik weet niet of hij wordt gemarteld, ik weet niet of hij te eten krijgt. Het is zo angstaanjagend."

Vrouw verdwenen blogger smeekt minister Koenders om hulp

De vervolging van een kritische blogger staat niet op zichzelf. Veel mensen die zich negatief uiten over conservatieve krachten in het land worden met de dood bedreigd, of verdwijnen ineens. Sinds het begin van dit jaar zijn er al dertien bloggers vermist. Veel progressieve denkers deactiveren hun Facebookpagina en verdwijnen bewust in de anonimiteit. Dit bedreigt de democratie in het islamitische land.

Reactie

In een reactie laat minister Koenders weten dat hij meeleeft met Mesha Goraya. Koenders: “De Nederlandse ambassadeur in Pakistan heeft direct contact gehad met de Pakistaanse autoriteiten.” Hij hoopt dat Waqass Goraya snel wordt vrijgelaten.

Ster advertentie
Ster advertentie