Buitenland

Malta is het enige land in Europa met absoluut verbod op abortus

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Malta is het enige land in Europa met absoluut verbod op abortus

[KRO-NCRV] Zelfs als een vrouw door verkrachting zwanger is geraakt of als er een gezondheidsrisico is voor de aanstaande moeder mag je in Malta geen abortus plegen. Artsen die het wel doen riskeren een gevangenisstraf. Nu de morning-afterpil sinds kort beschikbaar is in Malta, is er weer discussie ontstaan. Roy Heerkens doet verslag bij De Ochtend op NPO Radio 1.

Malta is het enige land binnen de Europese Unie waar nog altijd een absoluut verbod op abortus bestaat. Het plegen van een abortus is dus illegaal in Malta. Vrouwen die het toch doen, moeten uitwijken naar het buitenland en kunnen er nooit openlijk over praten.

Bekijk hier de reportage:

De katholieke kerk in Malta wordt geleid door aartsbisschop Charles Scicluna en hij heeft nog altijd veel invloed op Malta. 98% van de bevolking is katholiek, een staatsgodsdienst en verankerd in de grondwet. De kerk ziet de samenleving veranderen, maar hebben familiewaarden nog altijd hoog in het vaandel staan. Abortus is wat de kerk betreft illegaal. Ook de morning-afterpil moet verboden blijven, want dat is ook een vorm van abortus vertelt priester Josef. “Malta heeft evenveel kerken als het jaar dagen heeft. Wij staan pal voor het leven, van het begin tot het eind.”

priester Josef

De kleine gemeenschap speelt ook een rol

Maar het is niet alleen de kerk. Malta is een kleine gemeenschap en dat speelt ook een rol. Melanie Bonavia helpt tienermeiden tijdens hun zwangerschap en tijdens de eerste jaren van het moederschap. “Een van de meiden zegt het als volgt, het was een pleziertje van een minuut, maar een verantwoordelijkheid voor de rest van mijn leven.”

Melanie Bonavia

Minister Helena Dalli erkent dat vrouwen naar het buitenland gaan om abortus te plegen, ongeveer 60 vrouwen gaan ieder jaar naar Engeland. Het is echter goedkoper en makkelijker om naar Italië te gaan, maar hoeveel vrouwen daar abortus plegen is niet bekend.

Morning-afterpil

De discussie is weer actueel in Malta, want de morning-afterpil is sinds enkele weken beschikbaar. Volgens Melanie is de morning-afterpil geen oplossing. “Je blijft het probleem van seksueel overdraagbare ziektes houden.” Ook priester Josef is tegen het vrij verkrijgen van de morning-afterpil, maar minister Helena Dalli is er wel blij mee. “De morning afterpil wordt geaccepteerd, zolang het verbod op abortus van kracht blijft.”

Zowel de oppositie als de huidige regering zijn niet van plan het verbod op abortus aan te passen. Dat geldt ook voor de inwoners. Zo’n 60% van de Maltezen is vóór een verbod op abortus. Vrouwen die zich genoodzaakt zien toch abortus te plegen, zullen naar het buitenland moeten en eenmaal terug in Malta moeten zwijgen.

Ster advertentie
Ster advertentie