Buitenland

Benzinesmokkel aan de Venezolaanse grens om te overleven

foto: George Castellanosfoto: George Castellanos
  1. Nieuwschevron right
  2. Benzinesmokkel aan de Venezolaanse grens om te overleven

Terwijl de socialistische regering van Maduro de touwtjes in handen probeert te houden, neemt de economische en humanitaire crisis in Venezuela toe. Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt een inflatie van omstreeks 720% voor 2016 en de nationale productie ligt grotendeels stil. Een reportage van NPO Radio 1 verslaggever Sytske Jellema.

Met tot gevolg: geen eten en geen geld in Venezuela. Nu de grens tussen Venezuela en Colombia sinds een paar maanden weer open is, steken dagelijks 10.000 Venezolanen de grens met Colombia over, om daar boodschappen te doen. “Elke maand kom ik hier om boodschappen te doen. Op mijn schouders vervoer ik de boodschappen”, vertelt een man aan de grens.

Benzine-smokkel

Ondertussen wordt het ook steeds drukker aan de illegale grensovergangen. “Ik hd nooit gedacht dat dit me zou overkomen. Ik ben 41 jaar en smokkel benzine over de grens om te overleven”, vertelt een man die anoniem wil blijven. Benzine is spotgoedkoop in Venezuela en kan in Colombia tegen een goede prijs verkocht worden. “Met het geld dat ik in Colombia verdien, koop ik bij de grens eten. Het is geen geheim wat ik doe. In mijn dorp wonen 800 mensen en 120 daarvan werken in deze benzine-smokkel.”

Nieuwe verkiezingen

Eind deze maand wordt in Venezuela bekend of gestart mag worden met het verzamelen van handtekeningen die nodig zijn om een referendum te starten tegen de regering. De oppositie hoopt vurig dat dit jaar nog het referendum gehouden kan worden, terwijl de regering tijd probeer te rekken tot na 10 januari 2017. Na deze datum mag president Maduro zijn vice-president benoemen, mocht hij worden weggestemd tijdens het referendum. Als het referendum dit jaar wordt gehouden, komen er nog wél nieuwe verkiezingen.

Bekijk hier de reportage

Ster advertentie
Ster advertentie