Buitenland

De Verenigde Staten nog steeds het beloofde land voor migranten uit Latijns-Amerika

foto: John Moore/Getty Images/AFPfoto: John Moore/Getty Images/AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Verenigde Staten nog steeds het beloofde land voor migranten uit Latijns-Amerika

[VPRO] In de VPRO-serie Droomland Amerika reist voormalig Amerika-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal door de Verenigde Staten op zoek naar het land dat Obama achterlaat voor zijn opvolger. Elke week kijkt Bureau Buitenland vooruit naar de aflevering en bespreekt het thema dat daarin centraal staat: van een worstelend stadje in Vermont tot de meest gewelddadige wijk van Chicago.

Vanavond spreekt vaste gast en oud-Amerika correspondent Arjan van Veelen met sociaal geograaf Claire Schuch over de illegale immigratie vanuit Latijns-Amerika naar de Verenigde Staten en de problemen die grensgebieden zoals Texas hierdoor ervaren.

Amerikaanse nachtmerrie

Elk jaar proberen honderdduizenden migranten vanuit Latijns-Amerika de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten illegaal over te steken op zoek naar een beter leven. Maar voor een deel loopt de lange en zeer kostbare reis niet goed af. Migranten kunnen omkomen door hitte en uitdroging in de woestijn, verdrinken bij het overzwemmen van een rivier of worden gepakt door de Amerikaanse grenswacht, de gevreesde Border Patrol. Dat wil zeggen, als ze het tot aan de grens halen.


Immigranten uit Midden-Amerika worden aangehouden op 16 augustus 2016, nadat zij de Rio Grande hebben proberen over te steken in de buurt van Roma, Texas. (Foto: John Moore/Getty Images/AFP)

In 2015 werden meer dan 330.000 mensen opgepakt bij hun poging de grens over te steken. Zo ook de Brazilliaan die aan het woord komt in de vierde aflevering van Droomland Amerika. Hij betaalde 18.000 dollar aan de mensensmokkelaar om hem naar Amerika te brengen. Maar nu hij is gepakt zal hij hoogstwaarschijnlijk direct weer worden teruggestuurd naar Brazilië. Platzak en na een traumatische reis waarbij hij slecht werd behandeld door de smokkelaars. Zijn droom van Amerika is veranderd in een nachtmerrie.

Geen papieren

Toch zijn er ook migranten die het wel lukt Amerika te bereiken. Er wordt geschat dat er vorig jaar zo’n 1,2 miljoen illegale immigranten bij zijn gekomen in het land. Deze mensen hebben geen papieren en lopen dus nog elke dag de kans om ontdekt en opgepakt te worden. Dit gebeurt op een dagelijkse basis. Tijdens Obama’s regeerperiode werd een recordaantal aan mensen zonder papieren uitgezet, ruim 2,5 miljoen.


De Mexicaanse Yolanda Reyna en haar kinderen, zij hebben geen papieren en riskeren iedere dag deportatie (Foto: Hans Pool)

Rio Grande

Een populaire plek om de oversteek naar het beloofde land te maken is bij de Rio Grande rivier in Zuid-Texas. De Mexicaans-Amerikaanse grens is hier nagenoeg open. In tegenstelling tot de metershoge en kilometerslange hekken die een groot deel van de grens kenmerken. Dit zorgt ervoor dat deze regio veel problemen kent.

De bewoners van de Rio Grande Valley voelen zich in de steek gelaten door de overheid. Een vergeten gebied, waar de lokale politie de handen vol heeft aan het toenemende drugsgeweld door de kartels die ook hier, over de grens, actief zijn. En waar sommige grenswachten zich laten verleiden tot corruptie. De hoop van de bewoners van het grensgebied ligt bij de toekomstige presidentskandidaat. Illegale immigratie is een van de hoofdthema’s in de race om het Amerikaanse presidentschap.

Meer over de illegale immigratie vanuit Latijns-Amerika vanavond in het vierde deel van de Droomland Amerika serie van Bureau Buitenland, tussen 20:00-20:30 op NPO Radio 1.

Kijk hier de promo van aflevering 4 van Droomland Amerika:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie