Binnenland
KRO-NCRV

'Overlijden maakt indruk, tegelijk gaan mensen snel over tot orde van de dag'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Overlijden maakt indruk, tegelijk gaan mensen snel over tot orde van de dag'

Vier zwemmers zijn gisteren omgekomen nadat ze in de zee in de problemen raakten. Vorige week overleed ook al een 15-jarige jongen. Roel Batelaan van de Reddingsbrigade Monster was die bewuste dag aan het werk. "Zo'n overlijden maakt indruk", zegt hij in Spraakmakers. "Maar tegelijk gaan badgasten ook snel over tot de orde van de dag."

Zaterdag zag Batelaan veel mensen in zee, onder andere kinderen en surfklasjes. "Dat is ook goed. Ja, de zee is gevaarlijk. Maar we moeten niet zeggen: we gaan nooit meer de zee in."

'Heftig en hectisch'

Gisteren was het "heftig en hectisch" op het strand van Monster. Normaal zijn 15 reddingswerkers aanwezig, maar gisteren waren er ruim 20 doordat een aantal vrijwilligers besloot vanwege het warme weer toch te komen.

"Het was een mooie stranddag, tot een uur of 3." Toen kwam de melding dat een zwemmer werd vermist, waarop de strandgasten werden verzocht het water te verlaten. De zwemmer werd niet aangetroffen en uiteindelijk werd door de kustwacht gecommuniceerd dat er geen vermissing was geweest.

Eerder waren twee personen in zee in de problemen. Eén is gered, maar de ander werd uit het oog verloren. "Laten we hopen dat die op eigen kracht terug is gekomen, er is geen vermissing vermeld."

Eigen kunnen overschatten

Aan het eind van de middag werd de rode vlag gehesen – verboden te zwemmen. Niet iedereen houdt zich daaraan. "Mensen zijn eigenwijs. Ze denken het beter te weten dan de reddingsbrigade." Het risico is dat anderen dat gedrag kopiëren en ook de zee in gaan.

Marjolein van Tiggelen, woordvoerder van de Nationale Raad Zwemveiligheid vult aan. "We weten uit onderzoek dat mensen de omstandigheden onderschatten en het eigen kunnen overschatten."

Betere voorlichting

De Raad Zwemveiligheid pleit voor betere voorlichting. Onder andere met scholen en de reddingsbrigade kijken ze hoe ze dat aan kunnen pakken. Bijvoorbeeld of les over de gevaren van de zee geïntegreerd kan worden in het basisonderwijs.

De reddingsbrigade in Monster werkt intussen aan folders met 10 tips voor veilig zwemmen. Bijvoorbeeld niet de zee in als je niet zwemvaardig bent en zwemmen in de buurt van de reddingsbrigade. Door de folders letterlijk in de handen van strandgangers te drukken, proberen ze de groep te bereiken die de informatie van de overheid niet krijgt. "We doen alles om dat te bereiken."

Stand.nl: 'Het is begrijpelijk dat de gevaren van de Noordzee worden onderschat'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie