Binnenland
KRO-NCRV

Problemen in slachterijen: 'Ze hebben eigen sector niet meer in de hand'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Problemen in slachterijen: 'Ze hebben eigen sector niet meer in de hand'

In slachterij Van Rooi in Helmond hebben werknemers gewerkt terwijl ze coronaklachten hadden. Al vaker werden misstanden aangetroffen in slachthuizen. "De vleesindustrie heeft de eigen sector niet meer in de hand", zegt FNV-bestuurder Liza van Nuysenburg in Spraakmakers.

Ten grondslag daaraan ligt het hoge aantal arbeidsmigranten en flexwerkers in de sector. Het zijn de uitzendbureaus die de krachten regelen, "maar als je wegkijkt omdat het uitzendbureau zorgt dat mensen aan het werk zijn, dan denk ik dat je de verantwoording voor je sector en bedrijf niet neemt."

Hutjemutje werken en wonen

Dat arbeidsmigranten niet eerlijk zijn over klachten, is niet verwonderlijk, vindt Van Nuysenburg. Zo'n arbeidsmigrant stapt 's ochtends in een busje, is uren onderweg en krijgt op locatie een formulier. Als je vervolgens zegt dat je klachten hebt, kun je de hele dag in de kantine wachten totdat je weer met hetzelfde busje naar huis wordt gebracht. "Geen haar op hun hoofd die daaraan denkt."

De werknemers zijn simpelweg te afhankelijk van de opdrachtgever. Als vakbond krijgt FNV weinig voor elkaar in de sector. "Mensen worden afgeschermd om niet te praten met de vakbond, dat is ontzettend moeilijk."

Van Nuysenburg is voor het Duitse model, waarin mensen in de voedingsindustrie nu in vaste dienst genomen. "Dat geeft een heel ander uitgangspunt voor arbeidskrachten dan wel arbeidsmigranten. Ze zijn dan niet afhankelijk van vervoer en huisvesting geregeld door de werknemer." Van Nuysenburg denkt dat de werknemers dan ook eerder geneigd zijn eerlijk te zeggen dat ze coronaklachten hebben en niet komen werken."

Coronamaatregelen

Toch is in de slagerijen 'op papier' alles geregeld. Maar de mensen worden niet in hun eigen taal geïnformeerd in hun eigen taal en gebruiken bijvoorbeeld een mondkapje niet op de juiste manier. Niet gek, vindt Van Nuysenburg, als je geen informatie krijgt in je moedertaal. "Dan is het moeilijk je aan de maatregelen te houden."

Verspreiding virus in slachterijen

De sociaaleconomische omstandigheden zijn ook een belangrijke oorzaak voor de transmissie van het coronavirus, zegt hoogleraar kwantitatieve veterinaire epidemiologie Mart de Jong. De kans op verspreiding is groter onder de omstandigheden van gezamenlijke huisvesting en het vervoer samen in busjes. "In dit geval heeft deze infectie niets te maken met dieren die geslacht worden."

Stand.nl: Slachterijen gaan te vaak vrijuit bij misstanden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie