Achtergrond
KRO-NCRV

Jason zat in de jeugdzorg: ‘Ik voel me door de minister vergeten’

foto: Jasonfoto: Jason
  1. Nieuwschevron right
  2. Jason zat in de jeugdzorg: ‘Ik voel me door de minister vergeten’

Kinderen in de jeugdzorg voelen zich vergeten door de minister, die de leeftijdsgrens tot wanneer een kind in een pleeggezin kan wonen wil verhogen van 18 naar 21 jaar. Kinderen in een instelling moeten dan nog steeds op hun 18e uit de instelling.

Jason (20), kwam op z’n 17e in een jeugdzorginstelling terecht. In dat jaar heeft hij in vijf verschillende instellingen gezeten. "Alles werd voor me bepaald: wanneer ik naar buiten mocht, wanneer er gegeten werd… Maar op mijn 18e verjaardag stopte de jeugdzorg en moest ik alles zelf regelen. Een overgang van dag en nacht waarop ik niet goed voorbereid was. De dagen voor mijn verjaardag zag ik een leven op straat echt als een optie."
Minister van Volksgezondheid De Jonge wil de leeftijdsgrens waarop een kind volwassen wordt en de financiële ondersteuning stopt voor kinderen in een pleeggezin verhogen naar 21 jaar. Mooi, zegt Jason, maar ik voel me daardoor wel vergeten omdat ik in een instelling zat en niet in een pleeggezin. Terwijl ik voor dezelfde problemen kom te staan.

Zwerfjongeren

De Federatie Opvang en Stichting Zwerfjongeren Nederland gaan in een brief aan minister De Jonge en staatssecretaris Blokhuis – beide van het ministerie van VWS - pleiten voor verhoging van de leeftijdsgrens voor álle kinderen in de jeugdzorg. "Want wat voor pleegkinderen geldt, geldt ook voor kinderen in een tehuis", zegt Jan Laurier, voorzitter van Federatie Opvang.
Het aantal zwerfjongeren is gestegen, in Rotterdam bijvoorbeeld met 40 procent. Die grens van 18 waarop een jongere geen jeugdzorg meer kan ontvangen, zelf voor zijn financiën moet zorgen en zelf voor huisvesting moet zorgen is daar één van de oorzaken van, denkt de voorzitter.

Jason draagt een gedicht voor over zijn 18e levensjaar

'Ze worden losgelaten'

De overgang 18-18+ is voor kinderen in een tehuis harder dan voor een kind in een pleeggezin, denkt Jeugdzorg Nederland. Een pleegouder zet een kind niet zomaar op straat. De overgang zal in zo’n omgeving zachter zijn. De gevallen van kinderen die op straat worden gezet door instellingen zijn wel bekend. "Ze worden losgelaten", zegt Laurier van de Federatie Opvang.

"De verhoging van de leeftijd van 18 naar 21 jaar zou voor mij betekenen dat ik meer tijd heb me voor te bereiden op re-integratie", zegt Jason. "Zes dagen voor mijn achttiende verjaardag kreeg ik pas te horen dat er plaats voor me was op een plek voor begeleid wonen. "In de jeugdzorg denken ze in het ‘nu’ in plaats van te kijken naar de toekomst."

"Het doet me heel veel pijn dat de regeling niet meteen doorgetrokken wordt naar de jeugdzorg. Ik had het gevoel dat ik voor mijn 18e genezen moest zijn anders zou ik na mijn achttiende doodgaan omdat de hulp dan zou stoppen."
Beluister hier het gesprek verhoging van de leeftijdsgrens in de pleegzorg in Spraakmakers:

Leeftijdsgrens pleegzorg

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie