Achtergrond

De migratie uit Afrika is eigenlijk nog maar net begonnen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. De migratie uit Afrika is eigenlijk nog maar net begonnen

[NOS] Het idee dat migratiestromen naar Europa opdrogen naarmate het Afrikaanse continent rijker wordt, is een hardnekkig misverstand. Het is juist precies andersom, waarschuwt Ton Dietz, vertrekkend directeur van het Afrika Studie Centrum van de Universiteit Leiden. Nederland kan maar beter wennen aan grote groepen Afrikanen die hun land verlaten om zich in Europa vestigen.

De Afrikaanse economie is de laatste vijftien jaar razendsnel gegroeid, de levensverwachting is flink toegenomen en in veel landen gaat het ontwikkelingsniveau omhoog. Reden voor Afrikanen om in hun eigen land te blijven? Nee, voorspelt Dietz. "Mensen, met name die tot de middenklasse behoren, kunnen het zich juist voor het eerst veroorloven om naar een ander werelddeel te gaan. Daar maken ze ook gebruik van", vertelt hij in Met het Oog op Morgen.

Ton Dietz: Migratie vanuit Afrika neemt voorlopig niet af

Harde cijfers

Jonge Afrikanen zien hun kans schoon en vinden werk in andere werelddelen. Dat heeft weer aan aanzuigende werking op hun familieleden. Dietz baseert zich op migratiecijfers van de afgelopen decennia. Uit de armste Afrikaanse landen vertrekt minder dan één procent van de bevolking naar een ander continent. Zodra een land iets rijker wordt, Ghana, Kenia en Zuid-Afrika bijvoorbeeld, zit de intercontinentale migratie tussen 3 en 4 procent van de bevolking. In landen die het economische het best doen, zoals Mauritius, de Seychellen en Marokko, vertegenwoordigt die intercontinentale migratie al tussen 7 en 9 procent van de bevolking.

Hij verwacht dat in 2030 zo’n vijftig miljoen Afrikanen voor een ander continent kiezen. "Die gaan niet allemaal naar Europa, maar we moeten alsnog rekening houden met grote aantallen."

Toch moet Europa zich niet blindstaren op de cijfers. "De meeste mensen blijven gewoon in het continent. Afrikanen trekken van hot naar her."

Door alsmaar toenemende verstedelijking richten veel Afrikaanse jongeren bovendien bedrijfjes op in eigen land. "Die jongeren zijn enorm creatief bezig. Ook zijn er steeds meer grote bedrijven. Afrikaanse multinationals nemen op allerlei terreinen in Afrika initiatief."

Ster advertentie
Ster advertentie