Achtergrond

Oud-legergeneraal De Kruif wil parlementaire enquête Defensiebezuinigingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-legergeneraal De Kruif wil parlementaire enquête Defensiebezuinigingen

[KRO-NCRV] De vorig jaar afgezwaaide commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif pleit vandaag in Stand.nl voor een parlementaire enquête naar het besluit in 2011 om 1,3 miljard te bezuinigen op Defensie. Hij noemt de huidige situatie bij Defensie 'onethisch'. De politiek moet kiezen: of minder missies, of meer geld.

Gisteren bracht RTL een vertrouwelijke inventarisatie van de Landstrijdkrachten naar buiten. "Er is een tekort aan zo’n beetje alle onderdelen van de uitrusting van commando’s. Voertuigen, radio’s, wapens, nachtzicht en munitie, het is kapot of niet voorradig", aldus RTL.

Onethisch

In Stand.nl noemt Mart de Kruif, tot vorig jaar de hoogste baas bij de Landstrijdkrachten, de huidige situatie bij Defensie 'onethisch'. "Er is een wanverhouding tussen de ambitie die de politiek heeft en de middelen die er zijn", zegt De Kruif. "We moeten een keus maken: de ambities omlaag of geld erbij. Je kunt niet zo blijven rommelen met de krijgsmacht."

Parlementaire enquête

De Kruif mist 'staatsmanschap' bij het omgaan met Defensie. "Politiek gaat over een geldbedragje hier of daar. Voor een goede Defensieorganisatie is staatsmanschap nodig."

De enorme bezuiniging van 1,3 miljard waar Defensie in 2011 mee geconfronteerd werd werkt nog steeds door, zegt De Kruif. "Het zou goed zijn als er een parlementaire enquête komt over de vraag: wat beoogden we nu eigenlijk met die toenmalige reorganisatie, en wat heeft het opgeleverd. Daar kunnen we van leren voor eventuele andere bezuinigingsvoorstellen."

'Inkopen bij Defensie duurt ongelooflijk lang'

De enquête moet focussen op de besturingsstructuur bij Defensie, zegt De Kruif in Stand.nl. "Het duurt nu heel lang voordat Defensie geld om kan zetten in middelen. Dat komt omdat we de onderhoudsbedrijven uit elkaar gehaald en samengevoegd hebben. We hebben inkopers weggehaald, en we hebben een heel centralistisch beleid waarbij elke uitgave door de top heen moet. Dat duurt ongelooflijk lang."

'300 euro uitgeven duurt 8 weken'

De Kruif geeft een voorbeeld van de stroperige inkoopstructuur bij Defensie. "In mijn periode in Afghanistan kon ik 500.000 dollar uitgeven binnen 1 dag. Wel gemotiveerd, maar dat kon ik. In Nederland kon ik als commandant van de landmacht geen 300 euro uitgeven, en dat kostte me dan ook ongeveer zes handtekeningen en 8 weken."

Onafhankelijk onderzoek

Volgens De Kruif moeten er drie dingen gebeuren: er moet veel geld naar Defensie voor het materieel en de mensen. De politiek moet haar onverschillige houding ten aan zien van de krijgsmacht laten varen. En ten slotte, aldus De Kruif: "Je zou eens heel goed moeten kijken of al die reorganisaties die we hebben gedaan sinds 2011 wel opleverden wat ze moesten opleveren. Een grondige analyse daarvan ontbreekt."

De Kruif pleit voor een onafhankelijk onderzoek. "Dat kan op allerlei manieren. Als de politiek dat zou doen, kunnen ze daarvoor hun eigen middelen inzetten. Dat is niet aan mij. Het moet een soort onderzoek zijn waardoor de politiek in staat wordt gesteld mensen goed te horen en ook kritisch naar zichzelf durft te kijken. Wat voor vorm dat is, een onderzoek of een enquête, dat is niet aan mij."

Wil De Kruif dus eigenlijk een parlementaire enquete? "Als dat het resultaat is: ja. Want ik denk dat je er wel heel veel geld bij kunt stoppen maar ik denk dat het probleem bij Defensie dieper ligt en ook te maken heeft met de besturing, en de aannames die zijn gedaan bij de reorganisaties."

2,5 miljard nodig

In Stand.nl zei oud-Defensieminister Joris Voorhoeve dat er 2,5 miljard euro nodig is om Defensie weer op orde te brengen. Voorhoeve is lid van de Adviesraad Vrede en Veiligheid, een belangrijk adviesorgaan van de regering. Deze raad stelt al jaren dat de situatie bij Defensie 'zeer ernstig en onverantwoord' is. "De nood is zeer hoog", aldus Voorhoeve vanmorgen. "Nederland geeft nog maar 0,7 % van het bruto nationaal product uit aan Defensie. Dat moet 2 % zijn volgens de normen van de NAVO. Daarvoor moet 2,5 miljard euro extra naar Defensie toe."

'De politiek heeft de krijgsmacht de afgelopen jaren verkwanseld'

Ster advertentie
Ster advertentie