Achtergrond
EO

Minister Schippers over laatste wil poeder: 'Doe het niet!'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Schippers over laatste wil poeder: 'Doe het niet!'

"Ik weet niet of het wel zo prettig sterven is." Zo reageert minister Edith Schippers bij Dit is de Dag op het nieuws van de Laatste Wil Coöperatie dat ze een poeder hebben gevonden waarmee mensen op een zachte manier uit het leven kunnen stappen. "Mensen, doe het niet."

Afscheidsinterview Minister Edith Schippers

In een afscheidsinterview op haar laatste Prinsjesdag erkent Minister Edith Schippers dat ze een grote persoonlijke motivatie heeft om medisch ethische thema’s zoals ‘voltooid leven’ op de politieke agenda te zetten. "Ik zat er wel een tikje fanatieker in dan Rutte, ja," zegt Schippers over haar politiek leider die aanvankelijk niet voor het voorstel voelde, en ook geen haast heeft om het in een komende kabinetsperiode te regelen.

Schippers: "Ik zie om mij heen verschillende mensen die ik erg goed ken voor wie het verder leven echt een worsteling is geworden. Dat is een enorm maatschappelijk probleem. Je hoort mensen de meest gruwelijke dingen doen, zoals pillen bestellen in China en dan dagenlang bezig zijn met doodgaan. Je weet niet wat er in zit."

Ondanks een negatief advies van de Commissie Schnabel om de huidige euthanasiewet aan te passen en schroom bij andere leden van het kabinet blijft Schippers overtuigd dat er een voltooid leven regeling moet komen, maar de maatschappelijke discussie is nog niet klaar. "Daarom heb ik een brief geschreven, en geen wetsvoorstel. De discussie moet doorgaan. Ik geloof niet in doorduwen."

Verpleeghuizen

Afgelopen week werd ook bekend dat de formerende partijen verbolgen zouden zijn over de ruim 2 miljard euro die de komende jaren automatisch gestoken moet worden in de kwaliteit van de verpleeghuiszorg, omdat die nu gebonden zijn aan de eisen van het Zorginstituut Nederland.

"Het verbaast mij dat het mensen verbaast," reageert minister Schippers. Wel heeft ze ook zo haar bedenkingen over deze forse uitgavenpost. "Je kan je wel afvragen, moeten wij dit zo besteden? Het is politiek bepleit, ook door mijn partij. Maar ik vind het wel risicovol. Je zou in een begroting ook andere keuzes kunnen maken."

Eigen risico

Al tijdens de verkiezingen was er veel te doen over de hoogte van het eigen risico in de zorg. Verschillende partijen wilden dat afschaffen of in ieder geval verlagen, maar het eigen risico stijgt dit jaar naar 400 euro, toch een hoop geld als je chronisch ziek bent. Schippers: "Ik snapt de onvrede daar over als je ver van de politiek staat , maar demissionair hadden we dat niet anders kunnen regelen, omdat het ook veel geld kost wat je weer ergens anders vandaan moet halen. En het eigen risico moet je niet zien als remgeld. Het gaat uit van het principe de gebruiker betaalt. Het verschil tussen ziek en gezond zijn is nu 400 euro. Ik vind dat een hele sociale regeling."

Ster advertentie
Ster advertentie