Buitenland

Hoe disciplineer je kinderen: 'Ik gebruikte een stok'

foto: Jeroen van Loonfoto: Jeroen van Loon
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe disciplineer je kinderen: 'Ik gebruikte een stok'

Hoe disciplineer je kinderen? Ouders over de hele wereld kampen dagelijks met dat probleem. De vraag is niet met één antwoord te beantwoorden, want vrijwel elk kind heeft een eigen gebruiksaanwijzing.

Onze correspondent ging kijken in Kenia. Daar gaat het straffen van kinderen er soms wel heel heftig aan toe. “Soms weiger ik ze eten te geven. Het werkt. Als ze me niet gehoorzamen eten ze niet. En als ze niet eten sterven ze in vier dagen.”

Er zijn wel opvoedcursussen die ouders kunnen vertellen wat ze in ieder geval níet moeten doen. Zo is er bijvoorbeeld ICS, een ontwikkelingsorganisatie in Kenia, die ouders van boerengezinnen met een cursus proberen te helpen bij het opvoeden van hun kinderen. “Dit is om ze vrolijk te maken en om ze los te krijgen, het is een soort ijsbreker”, zegt cursusleidster Lucy Ongango in De Ochtend in een reportage van Andrea Dijkstra. We horen de ouders kinderliedjes zingen.

Want er kan in Kenia nog een en ander verbeterd worden: hoewel het sinds 2013 per wet verboden is om kinderen te slaan, wordt één op de twee kinderen mishandeld. “Ik had geen goede relatie met ze”, zegt cursist George. “Ik sloeg mijn kinderen en schreeuwde naar ze. Mijn twee oudste dochters raakten op hun 14e en 15e zwanger en stopten met school.”

Luister hier de reportage terug:

Opvoeding in de Wereld: Kenia

Alcohol is ook een groot probleem in Kenia. Veel mensen drinken Changaa: een alcoholisch drankje dat illegaal thuis gebrouwen wordt. Het is een gevaarlijk drankje, soms wordt er methanol en kerosine toegevoegd en men kan na het drinken het bewustzijn verliezen en er zelfs blind van worden. Martin was alcoholist en zijn acht kinderen konden daardoor niet naar school. “Mijn vrouw was bang voor me en mijn kinderen ook”, zegt hij in de reportage. Bij de opvoedtraining leerde Martin andere ouders kennen en moest er iets veranderen.

Hardhandige opvoeding

Tot voor kort was een hardhandige opvoeding normaal en legaal. “Ik gebruikte een stok”, geeft cursiste Guinevere toe. “Maar nu heb ik geleerd dingen met ze te bespreken om tot een akkoord te komen.”

“Ze bonden hun kinderen vast als straf”, zegt leidster Ongango. "Wij vertellen ze dat er betere manieren zijn om kinderen te straffen. Bijvoorbeeld, als je kind van voetballen houd, kun je hem daarvan onthouden. Het doet hem geen fysieke pijn maar dan mist hij iets wat hij leuk vindt om te doen.”

Foto: Jeroen van Loon

'We moeten ook onze man plezieren'

Behalve de dynamiek tussen ouders en kinderen gaat de opvoedcursus ook over de relatie tussen mannen en vrouwen. Die rolverdeling is in Kenia nog steeds ongelijk: de moeders zorgen meestal voor de kinderen en het huishouden.

Lucy Ongango in de reportage: “Wij moeders maken ’s ochtends ontbijt, brengen de kinderen naar school, maken het huis schoon, werken op het land, gaan naar de markt, halen water, verzamelen brandhout, gaan met de kinderen naar de dokter en ’s avonds moeten we ook nog onze man plezieren.”

Foto: Jeroen van Loon

De cursus leert mannen daarom ook bij te dragen aan het opvoeden van de kinderen, en niet enkel in financiële zin. “Vaders hebben vaak het idee dat ze als kostwinnaar enkel voor inkomen en het schoolgeld van de kinderen moeten zorgen en de moeders verder alle zorgtaken op zich nemen”, zegt Ongango. “Maar na onze training doen vaders vaker hun kinderen in bad en verzorgen hen. En we merken dat mannen zich hier vaak beter door voelen en meer een band met hun kinderen opbouwen.”

Ster advertentie
Ster advertentie