Achtergrond

Milieudefensie dwingt schone lucht af bij rechter

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Milieudefensie dwingt schone lucht af bij rechter

[KRO-NCRV] Milieudefensie eiste vanochtend in een kort geding dat de regering snel maatregelen moet nemen om de luchtvervuiling terug te dringen. ''Het is treurig dat een actiegroep de overheid moet dwingen om zich aan de regels te houden'', zegt Donald Pols, directeur van de milieu-organisatie, in Stand.nl.

''De overheid heeft een zorgplicht voor alle burgers. We willen toegang tot schone lucht'', zegt Donald Pols, directeur van Milieudefensie. En daarom stapte de actiegroep vanochtend naar de rechter, om af te dwingen dat de staat sneller actie neemt om luchtvervuiling terug te dringen. Toch is de luchtvervuiling sinds de jaren '70 spectaculair gedaald. Alleen op een aantal punten wordt de Europese norm nog overschreden. Maar 'een beetje beter is niet voldoende', vindt Pols.

Zorgwekkend

Deskundigen denken dat deze zaak een grote kans van slagen heeft. Ook Milieudefensie zelf denkt het kort geding te gaan winnen. Daarin voelt ze zich gesteund door de Europese Commissie, die de luchtkwaliteit hier 'zorgwekkend' noemt. Milieudefensie wil dat een aantal luchtvervuilende maatregelen worden teruggedraaid. ''Om te beginnen met 130 kilometer per uur rijden op de snelweg. Dat is de grootste boosdoener'', zegt Pols. Of de rechter ook op de stoel gaat zitten van de wetgever om concrete maatregelen terug te draaien is nog zeer de vraag.

Ingewikkelde normen

De normen die nu worden gehanteerd zeggen niet alles over de werkelijke gezondheidsrisico's. Gemiddeld leven mensen dertien maanden korter door luchtvervuiling. De hoeveelheid fijnstof en stikstofdioxide kan weliswaar binnen de wettelijke kaders vallen, maar wel schadelijk zijn voor de gezondheid. ''Er is sprake van een algemene terugloop van de kwaliteit van leven, bijvoorbeeld longproblemen, versnelde dementie en concentratieproblemen bij kinderen. De staat moet zich aan de regels houden'', zegt Pols.

Dat de luchtkwaliteit niet op alle 320.000 meetpunten voldoet aan de Europese norm, erkent ook de staat. Op 99 punten wordt de norm voor stikstof overschreven en op 54 punten is er te veel fijnstof in de lucht. De overheid zegt dat daar omgerekend 2650 mensen last van hebben. "De luchtkwaliteit is in decennia niet zo goed geweest als nu. Nederland kan niet onmiddellijk voldoen aan alle maatregelen. Dat leidt tot draconische maatregelen in de stad, en daar is geen draagvlak voor onder de bevolking", betoogden de landsadvocaten Ewald Brans en Bert-Jan Houtzagers in de Haagse rechtbank.

De kortgedingrechter in Den Haag maakt op 7 september bekend of de Nederlandse staat meer moet doen tegen de luchtvervuiling.

Ster advertentie
Ster advertentie