Achtergrond
EO

'De jonge generatie ontdekt de Indiëherdenking steeds meer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De jonge generatie ontdekt de Indiëherdenking steeds meer'

De jaarlijkse Indië-herdenking die dinsdag in Den Haag plaatsvindt trekt steeds meer jonge mensen. Dat zegt Rocky Tuhuteru, actief betrokken bij de herdenking en de online campagne #ikherdenk, in Langs de Lijn En Omstreken.

Op 15 augustus staan we op meerdere plekken in Nederland stil bij de Japanse capitulatie in Nederlands Indië, het moment waarop de Tweede Wereldoorlog echt voorbij was in het Koninkrijk der Nederlanden. Jaarlijks herdenkt Nederland bij het Indisch Monument in Den Haag alle slachtoffers van die Japanse bezetting.

Presentator Rocky Tuhuteru is een van de vele Nederlanders voor wie 15 augustus een bijzondere dag is. "Voor mij is het een dag waarop ik stilsta bij mijn vader en moeder, die inmiddels beide zijn overleden. Ze zijn als tieners naar Nederland gekomen in 1951, zoals zoveel Molukkers. Mijn moeder met de Groote Beer, een bekend schip voor repatrianten. Mijn vader met de Fairsea, een van de twaalf schepen die tussen maart 51 en juni 51 aanmeerden in Rotterdam of Amsterdam.'

Voor Tuhuteru is de herdenkingsdag beladen. "Steeds meer eigenlijk. Mijn ouders hebben de oorlog tussen Nederlands-Indië en Japan meegemaakt, maar ook de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd die erop volgde moeten doorstaan. Daar werd thuis niet over gesproken. We hebben het als kinderen zelf moeten zoeken", aldus Tuhuteru.

Inmiddels is er wel wat veranderd, merkt hij. "Je kunt dingen opzoeken, instellingen zijn er mee bezig, jonge mensen vragen ernaar. Die mogelijkheden waren er 30 jaar geleden niet." Toch vindt Tuhuteru het belangrijk om het verhaal te blijven vertellen, ook omdat de direct betrokkenen veelal zijn overleden.

#ikHerdenk

Tuhuteru runt de digitale campagne rondom de Indiëherdenking en spreekt derhalve met veel mensen die ook een familieband richting voormalig Nederlands-Indië hebben. Een aantal van hen heeft ook een boodschap ingesproken, wat via Facebook en Twitter met de #ikherdenk verspreid is. Journaliste Jerney Zwart bijvoorbeeld, die met haar oma praat over haar geschiedenis. Of zangeres Esther Nijhove, bekend van The Voice of Holland, die een muzikale ode aan haar opa brengt.

Tuhuteru komt ook Nederlanders met Indisch of Moluks bloed tegen die van de derde of vierde generatie zijn en nu pas de verhalen te horen krijgen. "Ronnie Flex' moeder is Moluks. Pas in de afgelopen jaren is hij door gaan vragen over wat haar familie is overkomen. Nu heeft hij grotere interesse. En een vakgenoot van hem, Kraantje Pappie, heeft een soortgelijk verhaal. Om zijn achtergrond te benadrukken heeft hij op zijn laatste CD zelfs een nummer met een Maleise titel gezet: Pelan Pelan, wat zoveel betekend als 'rustig aan'."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar ook sporters laten zich trots voorstaan op hun afkomst. Feyenoorders Giovanni van Bronckhorst en Kevin Diks, Ajacied Benjamin van Leer, Roda JC-aanvoerder Ard van Peppen, Vitesse-aanvaller Navarone Foor, de lijst is lang - en dan is dit rijtje alleen nog maar beperkt tot voetballers. Met andere woorden: de Indiëherdenking blijft onverminderd relevant.

Langere viering?

Hoofdredacteur Esther Voet van het Nieuw-Israelitisch Weekblad bepleit bij Dit is de Dag dat de Indiëherdenking een dag langer moet duren, om de dodenherdenking los te kunnen houden van de bevrijdingsviering.

Ster advertentie
Ster advertentie