Achtergrond

5 vragen over 'familiecamping' Fort Oranje

foto: Tom Veldhuijzenfoto: Tom Veldhuijzen
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 vragen over 'familiecamping' Fort Oranje

[KRO-NCRV] Fort Oranje, ooit een gezellige familiecamping in het knusse dorp Rijsbergen in Brabant. Nu een veelbesproken 'criminele vrijplaats' die onder druk van de gemeente gesloten wordt. In De Ochtend op NPO Radio 1 spreekt burgemeester Poppe-de Looff voor het eerst uitgebreid over de zaak. Maar hoe zat het ook alweer?

Waar begon de kwestie?

Volgens Omroep Brabant doen zich vanaf 2009 ongeregeldheden voor op de camping. Criminelen zoeken hun toevlucht tot de stacaravans en er vinden vaak grote politiecontroles plaats. Vanaf 2014 groeit de onrust snel, omdat bij de controles steeds vaker zaken als uitbuiting en drugshandel aan het licht komen.

De camping verandert langzaam van een vakantieoord naar een permanente woonwijk voor 'kanslozen' die nergens anders terecht kunnen. De lokale kwestie wordt groot, wanneer SBS6 besluit om een serie te maken: 'Fort Oranje: camping of krottenwijk'. Landelijke politici bemoeien zich met de kwestie. De gemeente Zundert, waar Rijsbergen onder valt, besluit begin juni dat het de camping wil sluiten.


Een vervallen huisje op camping Fort Oranje. Bron: Tom Veldhuijzen

Welke incidenten doen zich voor?

Drugshandel, verwaarlozing, uitbuiting, geweld en illegale prostitutie. In die categorieën doen zich veel incidenten voor. Zwaar vervallen chalets doemen op tussen mooie optrekjes van langdurige bewoners, die al vanaf het begin op de camping verblijven. Zorgelijk, want onder de naar schatting 900 gasten op de camping, bevinden zich ook 120 kinderen. In de afgelopen jaren heeft de politie 50 zorgmeldingen over deze kinderen doorgespeeld naar jeugdzorg.

Welke personen spelen een rol?

Cees Engel is een grote naam in de hele kwestie. De verhuurder van vastgoed begon ooit Rotterdam, waar hij woningen opkocht en verhuurde. Ook in die huizen speelden zich schimmige praktijken af, waardoor de gemeente Rotterdam in 2007 besloot om de woningen voor 13 miljoen euro op te kopen opdat Engel geen zaken meer zou doen in de stad.

In die tijd was Fort Oranje al eigendom van de familie Engel. De verhalen schetsen een beeld van een berucht huisjesmelker, maar wie verder kijkt, ziet dat de gepromoveerde, autistische, biochemicus niet om kan gaan met gezag en autoriteit. Engel probeert woonplekken te creëren voor minder bedeelden, maar kan de criminaliteit niet buiten de deur houden.

Burgemeester Leny Poppe-de Looff (CDA) breekt al sinds haar aantreden het hoofd over de camping. Tot voor kort ontbraken de wettelijke middelen om de camping te sluiten. De criminaliteit kon wel worden aangepakt, maar waar de ene crimineel verdween, streek de ander alweer neer.

In juni van dit jaar besluit de gemeente in overleg met regionale gezondheidsorganisaties en veiligheidsdiensten dat de camping in een jaar tijd gefaseerd wordt ontmanteld. Inmiddels zijn de eerste chalets van de velden gehaald.

Waarom zijn de bewoners zo kwaad?

Je zou denken dat niemand wil verblijven op een plek die in de volksmond 'klein Calais' wordt genoemd. Toch zijn veel bewoners het niet eens met de sluiting van de camping. Want naast criminelen strijken er ook mensen neer die door privé-omstandigheden - scheiding, ontslag - even nergens anders terecht kunnen.

Aan BN De Stem vertellen twee bewoners dat zij hun chalet keurig onderhouden, netjes werken als taxichauffeur en nu in onzekerheid zitten over behoud van hun woonplek. "Ik heb het idee dat de gemeente een psychologisch spelletje met ons aan het spelen is," aldus bewoonster Regina.


Sommige bewoners doen wel hun best om hun chalet goed te onderhouden. Bron: Tom Veldhuijzen

En nu?

Eind juli is er begonnen met het ontruimen van de eerste velden. De gemeente Zundert wil op 6 december de laatste van in totaal elf velden van de camping leeg hebben. Regionale zorginstellingen zijn aanwezig om bewoners te informeren. Permanente bewoners moeten zelf op zoek naar een alternatief.

Bekijk hier het gesprek met burgemeester Poppe-de Looff

Ster advertentie
Ster advertentie