Achtergrond

Hoe Nederland totaal overdonderd werd door popmuziek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Nederland totaal overdonderd werd door popmuziek

1964. Het jaar waarin pop de Nederlandse hitlijsten bestormde. Met optredens van The Beatles en The Rolling Stones werd de populaire stroming op de kaart gezet. Waar grote festivals als Lowlands en Pinkpop vandaag de dag vanzelfsprekend zijn, werd ooit de neus opgehaald voor ‘dat soort’ muziek. Hoe kwam de Nederlandse popmuziekcultuur tot stand? Tom Steenbergen publiceert volgende week het boek Pop-pioniers, over generatiegenoten die in de jaren 60 de popmuziek groot maakten in Nederland.

The Beatles en Golden Earring zijn grote namen binnen de scène, maar wie kent Paul Acket, Jacques Senf en Willem de Ridder? Het zijn namen die in Steenbergens boek op worden getekend. De Ridder staat aan de vooravond van de oprichting van onder andere Paradiso en de Melkweg. Ook zijn bedacht hij Hitweek, het tijdschrift over popmuziek van Nederlandse bodem. ''Niemand realiseert zich dat deze namen het mogelijk hebben gemaakt dat The Beatles hier überhaupt op kwamen treden'', aldus Steenbergen.

Radio Veronica

Steenbergen: ''Presentatoren als Herman Stok en Jos Brink spraken niet altijd even positief over de opkomende muziekstijl. Daarom luisterde ik graag naar Radio Veronica. Ik vond Willem van Kooten een verademing, omdat hij heel erg enthousiast was en hele nieuwe muziek bracht.''

De pop-pioniers die worden beschreven in Steenbergens boek moesten vechten tegen een muur van arrogantie en tuttigheid. Het Noord-Hollandse dorp Blokker, waar The Beatles voor het eerst in ons land optraden, nam het risico door 40.000 gulden neer te leggen voor de komst van de popband. Een godsvermogen voor een jonge jongen uit Blokker die het risico durfde te nemen. Het was maar helemaal de vraag of The Beatles die zaal vol zouden krijgen.

Pop-pioniers

Steenbergen ziet zichzelf niet per se als pop-pionier. ''Ik heb niet mijn hele leven gewijd aan het opzetten van één groot popideaal, zoals de oprichters van MOJO. Ik deed het kleiner, organiseerde een feestje voor vrienden ergens in een kerkzaal en trok dan een popbandje het podium op.'' Met zijn boek, dat volgende week uitkomt, draagt Steenbergen bij aan het in kaart brengen van de mensen achter the roaring sixties.

Bekijk hier het gesprek met Ton Steenbergen

Ster advertentie
Ster advertentie