Achtergrond

Media worstelen met de tweets van president Trump

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Media worstelen met de tweets van president Trump

[KRO-NCRV] ''Het klakkeloos verslaan van de tweets van president Donald Trump door de Amerikaanse 24-uurs nieuwszenders is absoluut de teloorgang van de journalistiek." Dat zegt Casper Sikkema van hoofdredacteur Vice Benelux in het Mediaforum op NPO Radio1.

Maar volgens Sikkema moeten we niet vergeten dat de kwaliteitsmedia als de New York Times of de Washington Post veel meer doen dan het herhalen van tweets van Trump.

Speciale pingeltjes die tweets van Trump aankondigen

Volgens Eric Mouthaan, RTL-correspondent in de Verenigde Staten, zijn de Amerikaanse media in de ban van het twittergedrag van Trump. Mouthaan: ''Als je hier naar de tv kijkt, zie je eigenlijk alleen maar grafische weergaven van de tweets van de president. Er zijn zelfs speciale pingeltje die de tweets aankondigen. Het is een barrage van tweets en je moet als journalist goed kijken wat er nu echt aan de hand is.''

‘Transgenders niet meer welkom in leger’

Vorige week veroorzaakte tweets van Trump over transgenders in het Amerikaanse leger ophef. Met drie tweets kondigt hij aan dat transgenders voortaan niet meer welkom zouden zijn in het leger. Als reden gaf hij aan dat het te veel medische kosten met zich meebrengt en tot verwarring leidt. Later sprak de legertop het bericht tegen met de verklaring dat er voorlopig niets zal veranderen.



Volgens Sikkema lijkt het twittergedag van Donald Trump soms meer gebaseerd op instinct dan op strategie. ''Het is een signaal uitsturen naar zijn achterban. Die vindt het geweldig als Trump minderheden beledigt. Het doet het goed bij een bepaald soort publiek.''

Kijk hier het Mediaforum terug

Ster advertentie
Ster advertentie