Achtergrond
AVROTROS

'De Kamer vindt het blijkbaar prima dat dieren levend affikken'

foto: GinoPress B.V. - ANPfoto: GinoPress B.V. - ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De Kamer vindt het blijkbaar prima dat dieren levend affikken'

In een stal in het Gelderse Erichem zijn donderdag 20.000 varkens omgekomen door een brand. Volgens dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier zijn er in Nederland niet eerder zoveel varkens omgekomen bij één brand. Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren reageert in Radio EenVandaag op alle ophef.

Volgens Ouwehand zitten de dieren als ratten in de val. "Er zitten 24.000 varkens in een stal en de dieren kunnen geen kant op. Dat is de bron van het probleem. Als je zoveel dieren houdt dan moet het wel mis gaan. We houden veel te veel dieren op te kleine plekken. Ook alle meststoffen in de stallen zorgt voor brandgevaar."

Quote

Het is een politiek probleem

Esther Ouwehand, Partij voor de Dieren

De deuren van de megastallen blijven doorgaans gesloten, maar Ouwehand zegt dat stallen wel degelijk brandveilig gemaakt kunnen worden. "Het is een politiek probleem. De politiek heeft geen zin om de veehouderij op welke manier ook te beperken. De Kamer vindt het blijkbaar prima dat dieren levend affikken." Verder wijst de politicus op het feit dat dieren naar buiten moeten kunnen, want dan heb je het probleem met stalbranden niet meer.

De eigeneer van de stal in Erichem heeft in Duitsland een beroepsverbod gekregen omdat hij de wet-en regelgeving overtrad. "Dat maakt het wel extra wrang. In Nederland mag je blijkbaar weer een stal bouwen en dieren houden. Het is ongehoord dat Nederland deze man een vergunning geeft."

Zijn onze staldieren wel veilig?

Asbest

Waarschijnlijk zijn alle varkens van het bedrijf in Erichem omgekomen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Er wordt nog onderzocht of er ook asbest bij de brand is vrijgekomen.

Maatregelen

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren zegt dat haar fractie na de zomer opnieuw op maatregelen gaat aandringen om de kans op dit soort drama's te beperken. "Het actieplan van de overheid van 2011 is er eigenlijk alleen één op papier. Het werkt niet. Er is geen dalende trend te zien, niet in het aantal branden en niet in de aantallen omgekomen dieren." Daarbij gelden de maatregelen van het actieplan vooral voor nieuwe stallen terwijl de meeste dieren in oudere stallen zitten, volgens Ouwehand.

Luchtwassers

Het aanbrengen van luchtwassers om de lucht schoner te maken is ook een slechte zaak, want deze maken de stallen nog brandgevaarlijker, aldus Ouwehand. De lucht schoner maken moet je volgens haar doen door minder dieren te houden.

Brandveiligheid niet op orde

Volgens de lokale afdeling van de Partij voor de Dieren in de gemeente Buren, waar Erichem onder valt, is de brandveiligheid van dergelijke grote stallen van ondergeschikt belang. "Dit betekent dat in een stal geen brandmelders, sprinklers, nooduitgangen of brandwerende ramen en deuren verplicht zijn", zegt raadslid Joop de Jonge.

Ook volgens Wakker Dier moeten er, als er al zulke grote stallen worden gebruikt, veel strengere maatregelen komen, maar liever ziet de organisatie kleinere bedrijven.

Argos en megastallen

Het radioprogramma Argos deed eerder diepgravend onderzoek naar brand in megastallen. Het komt namelijk zeer regelmatig voor.

Test clip Walter R1-1

Ster advertentie
Ster advertentie