Achtergrond

'Dat ontzettende willen deugen van zo'n NS ook, gadverdamme'

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dat ontzettende willen deugen van zo'n NS ook, gadverdamme'

Programmamaker Danny Ghosen en Esquire hoofdredacteur Arno Kantelberg spraken in het Mediaforum over genderneutraal taalgebruik. Met name Kantelberg heeft er geen goed woord voor over.

"De wereld is gek geworden!" Kantelberg doelt op de gemeente Amsterdam en de NS die inwoners en reizigers genderneutraal willen aanspreken. Het vertrouwde 'dames en heren' moet binnenkort plaats maken voor het genderneutrale 'reizigers'.

'Taal moet juist luchtig zijn'

Volgens Arno Kantelberg struikelen instanties als de gemeente en de NS over elkaar heen om te laten zien 'hoe goed ze wel niet zijn'. Of liever gezegd: om te laten zien hoe ontzettend ze wel niet deugen. Al die goede bedoelingen hebben volgens de hoofdredacteur negatieve gevolgen. De taal wordt er volgens hem loodzwaar van en dat terwijl taal als smeerolie van het sociale verkeer juist licht en luchtig zou moeten zijn.

Kantelberg: "De taal wordt op deze manier als een doodskist vol goede bedoelingen naar de bodem van de zee getrokken." Een bijkomend probleem is volgens de Esquire-man dat je door al deze 'overgevoeligheid' helemaal niks meer kunt zeggen terwijl het juist belangrijk is dat onderwerpen besproken worden.

Zijn we overgevoelig?

Beide forumleden zijn het erover eens dat het gebruik van genderneutrale taal er niet voor gaat zorgen dat transgenders minder gediscrimineerd worden. Maar hoe zit het dan met mensen die het niet fijn vinden om in een hokje gedrukt te worden? Kantelberg is resoluut: "Soms heb je gewoon pech gehad."

"Misschien moeten ze wat minder overgevoelig zijn." Kantelberg heeft moeite met het slachtofferschap van mensen. "De grenzeloosheid van deze flauwekul is dat het aanmatigend en paternalistisch is." Er worden op deze manier mensen als slachtoffer aangewezen die vervolgens anders behandeld moeten worden. De trend is volgens de hoofdredacteur overgewaaid uit de Verenigde Staten waar de zogeheten 'Social Justice Warriors' via sociale media van zich laten horen en de taal gijzelen.

Het Mediaforum met Arno Kantelberg en Danny Ghosen

Ster advertentie
Ster advertentie