Achtergrond
EONOS

Zwemmen in zee: de vier meest gemaakte fouten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zwemmen in zee: de vier meest gemaakte fouten

Met de warme zomer is er waarschijnlijk niets lekkerder dan een frisse duik te nemen in de zee. Mensen blijven niet binnen zitten, maar trekken erop uit. Gewapend met strandballen, opblaaskrokodillen en een duikbril zetten ze koers richting het water. Maar vervolgens duiken ze zonder na te denken de zee in. Met alle gevolgen van dien.

De Reddingsbrigade bestaat dit jaar 100 jaar. Dat is een mooie aanleiding om Hans van Geijlswijk van de brigade in Bloemendaal de vier meest gemaakte fouten op een rij te laten zetten die we maken als we het water in duiken.

1. Je kijkt niet hoe de wind waait

“De zee heeft stromingen, eb en vloed. En je hebt te maken met windrichtingen. Mensen die het water in duiken zijn vaak niet bekend met de situatie van de zee. Soms is het gewoon niet verantwoord om te zwemmen, maar doen ze het toch. En dan ook met een opblaaskrokodil. Dus: voordat je een frisse duik wil nemen, loop eerst even naar de Reddingsbrigade en vraag hoe het weer ervoor staat.”

2. Je weet niet hoe koud het zeewater is

“Mensen denken: het is mooi weer, ik ga de zee in. Maar het water is vaak niet warmer dan 20 graden. Met als gevolg dat wanneer je het water in gaat, je al snel onderkoeld raakt. Dat kan resulteren in kramp. En dan gaat het balletje rollen, want als je kramp hebt, raken je spieren verstijfd en raak je in paniek. Dit kan je voorkomen door sowieso niet al de zee in te gaan als je pijn hebt. Je lichaam moet in goede gesteldheid zijn.”

3. Je gaat veel te ver de zee in

“Enthousiastelingen denken vaak: ik ga zwemmen, dan ben ik al snel in Engeland. Maar voor je het weet drijf je ver af van de kust, en stel: je krijgt dan problemen, dan zien wij als Reddingsbrigade alleen maar een rug. Wij adviseren altijd: zwem langs de kust, dan kunnen wij je goed in de gaten houden. Hoever ze dan in de zee in moeten gaan? Tot aan je knieën. En dan kan je zwemmen. Stel je voor dat het dan niet meer gaat, dan kun je altijd nog staan.”

4. Je raakt in paniek als de stroming je meeneemt

“Wij hebben op het strand vier zandbanken. De openingen daartussen noem je een mui. Daar stroomt het water door. Als je gaat zwemmen, en je komt in zo’n mui terecht, dan raken mensen in paniek vanwege de draaikolken. Maar het belangrijkste is juist: raak niet in paniek. Als je in zo’n situatie terecht komt, laat je dan wegdrijven van die muien tot 100 meter van het strand. Dan pikt de Reddingsbrigade je weer op.”

Gelukkig is daar dus altijd de Reddingsbrigade, in dit geval dan die van Bloemendaal, die je dan uit het water vist wanneer jij de fout maakt, zegt Van Geijlswijk. “Wij varen ook altijd met bootjes op het water, ter preventie. Raak je in de problemen, dan halen wij je eruit.”

De Reddingsbrigade bestaat dit jaar 100 jaar. Vanavond in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 daarom de familie Van Geijlswijk te gast. Opa, vader en nu ook de zoon werken bij de brigade in Bloemendaal.

Ster advertentie
Ster advertentie