Achtergrond

Misschien dat het eigen risico na vandaag 100 euro minder wordt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Misschien dat het eigen risico na vandaag 100 euro minder wordt

[KRO-NCRV] “Ook het CDA en de ChristenUnie moeten gewoon voor de verlaging van het eigen risico stemmen. Het zou een beetje raar zijn als ze dat niet doen. Het is gewoon een verkiezingsbelofte.” Dat zegt Lilian Marijnissen in Stand.nl op NPO Radio 1.

Update 16:05u

In de Tweede Kamer is geen meerderheid gevonden om het eigen risico in de zorg met 100 euro te verlagen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden dinsdag tegen het voorstel van de SP.

Vandaag stemt de Tweede Kamer over een motie van de SP om het eigen risico te verlagen met honderd euro. Het zal er – ondanks alle verkiezingsbeloften – om spannen of er een meerderheid is. VVD en D66 zijn tegen en het CDA zegt tegen de redactie van Stand.nl dat ze tegen de motie zal stemmen.

ChristenUnie beslissende stem

Grote vraag is wat de ChristenUnie doet. Tot de verkiezingen van 15 maart waren ze nog voor, maar nu er een nieuw kabinet gevormd moet worden, kan dat zo maar veranderen. Zeker is dat de rest van de Kamer voor is, maar daarmee heeft de SP nog geen meerderheid.

Het eigen risico ging ooit omhoog om te voorkomen dat patiënten zonder tussenkomst van de huisarts de deur platliepen van het ziekenhuis. Daardoor stegen de zorgkosten. Marijnissen: ”Over het algemeen kies je er niet voor om ziek te zijn. Het eigen risico is een oneerlijk boete op ziek zijn.”

Zorgmijding zorgt niet voor gezondheidsschade

Volgens de SP mijden mensen zorg omdat ze moeite hebben de eerste 385 euro zelf te betalen. Ook uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat tien procent van de Nederlanders niet naar de specialist gaat uit financiële overwegingen. Maar volgens zorgeconoom Piet de Bekker, die momenteel promotieonderzoek doet naar het zorgstelsel aan de Vrije Universiteit, betekent zorgmijding niet dat zij ook gezondheidsschade oplopen.

Bekker: ”Dat is nog nooit wetenschappelijk bewezen. Bovendien is er in nagenoeg alle Nederlandse gemeenten compensatie voor zieke mensen die de kosten niet kunnen betalen. In Groningen wordt zelfs het hele bedrag van 385 euro vergoed.”

Bekijk hier de hele uitzending van Stand.nl terug

Ster advertentie
Ster advertentie