Achtergrond

'Blijf van onze irritante journalisten af'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Blijf van onze irritante journalisten af'

Journalisten zouden net als brandweermannen en ambulancepersoneel beter beschermd moeten worden door hun werkgever, politie en justitie vindt de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Het is een van de conclusies uit het rapport dat de vakbond voor journalisten deze week presenteerde. Journalist en presentator Max van Weezel (Argos, Met Het Oog op Morgen) en Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie, reageren in het Mediaforum op NPO Radio 1 op het rapport van de NVJ.

Albrecht is kritisch over de stelling van de NVJ om journalisten gelijk te stellen aan hulpverleners. “Journalisten zijn geen ambtenaren, zij dienen de staat niet. Sterker nog, zij moeten die staat juist controleren. Bovendien: wie is precies journalist? Is dat ook degene die met zijn telefoon een filmpje maakt dat later door de NOS wordt gebruikt? Het is een glijdende schaal.”

Aangifte doen

Journalist en presentator Max van Weezel, eveneens te gast in het Mediaforum, vindt het opmerkelijk dat een groot deel van de ondervraagde journalisten aangeeft wel eens bedreigd te zijn, bijvoorbeeld via Twitter. “Bijna niemand blijkt aangifte te doen. ‘Daar komt toch niks van terecht’. Dat ligt dan ook aan de houding van journalisten zelf.”

Quote

“Bijna niemand blijkt aangifte te doen"

Max van Weezel

Irritante journalisten

Dat betekent echter niet dat zij extra beschermd moeten worden, vinden beiden. “In het geval van geweld, tegenover wie dan ook, moet je de normale rechtsstaat toepassen. Politie en justitie moeten dergelijke zaken altijd goed vervolgen”, zegt Albrecht. Van Weezel vult aan. “Precies, al mag nog best wat duidelijker worden gezegd: blijf met je rotpoten van onze irritante journalisten af.”

Bekijk hier het Mediaforum met Max van Weezel en Youri Albrecht:

Ster advertentie
Ster advertentie