Achtergrond

OUDstanding! ziet in Putten wat ruimte en vrijheid met ouderen doet

foto: Buiten-Land.nlfoto: Buiten-Land.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. OUDstanding! ziet in Putten wat ruimte en vrijheid met ouderen doet

[EO] In de vierde en laatste aflevering van zorgserie OUDstanding! bezoekt Margje Fikse het zorgerf Buiten-Land in Putten. Waar in de afgelopen uitzendingen al aandacht was voor grotere vrijheid voor ouderen is Buiten-Land wel een hele bijzondere plek om te dienen als slotstuk: in Putten krijgen de bewoners nagenoeg totale vrijheid.

Buiten-Land is een particulier initiatief van een vrij jong echtpaar. Op een ruim stuk grond met schapen, kippen, varkens, moestuin en nog veel meer, hebben ze kleine hofjes gebouwd voor dementerende ouderen. Van begin af aan is hun doel geweest de bewoners zoveel mogelijk prikkels te blijven geven. Want hoe meer ze worden geprikkeld, hoe minder snel ze achteruit gaan.

De bewoners zijn veel in de buitenlucht, krijgen veel daglicht en worden gestimuleerd om veel te bewegen en te ondernemen. Van haardhout halen voor de openhaard binnen of de vuurkuil buiten tot meewerken in de moestuinen en uiteindelijk samen koken. Hun motto: zorg dat de bewoners zich zoveel mogelijk nuttig en nodig voelen. Dat geeft ze de meeste energie om bezig te blijven.

Ook hameren ze op het lerend vermogen van dementerenden – als je geduldig volhoudt, kun je ze nog veel nieuw gedrag aanleren. Want zoals ze zeggen bij Buiten-Land: "ze zijn misschien wel dement, maar niet dom."

Dit bereiken ze allemaal met heel simpele middelen. Met geagiteerde ouderen gaan ze bijvoorbeeld een stukje rijden in het busje en halen ze een ijsje. Met anderen gaan ze op ‘safari’, dat wil zeggen dat ze met het busje naar een weiland verderop rijden, in het weiland stoppen en de deuren openzetten. De koeien en paarden komen gezellig langs en iedereen gaat weer tevreden huiswaarts.

Quote

Voor haar verhuizing lieten we moeder vaak achter met een vervelend gevoel. Nu laten we haar in vertrouwen achter. We weten dat er goed voor haar gezorgd wordt en dat ze het goed heeft in Putten.

Zoon van een bewoner in het gastenboek

OUDstanding! is zaterdag om 19.00u te beluisteren op NPO Radio 1

Sensire in Wehl

Afgelopen zaterdag bezocht OUDstanding! Wehl. Verpleeghuis De Lindenhof mag als 'voorbeeldlocatie radicale vernieuwing' bestaande regelgeving loslaten. Daarom wil het verpleeghuis bewoners van de gesloten afdelingen de vrijheid geven om zelfstandig naar buiten te gaan. De gedachte is dat de dementerende bewoners daar gelukkiger van worden. "We moeten het fijnste huis zijn voor mensen met dementie."

Wat gebeurt er, als je familieleden van bewoners veel meer invloed geeft op het reilen en zeilen van een verpleeghuis? Op verpleegafdeling De Heikant, ook in Wehl, probeerden ze het uit. Met grote gevolgen voor bewoners en personeel. En ook voor de familieleden, die verplicht betrokken zijn.

De politiek en de samenleving moeten calamiteiten in de ouderenzorg accepteren. Dat zei inspecteur-generaal voor de gezondheidszorg Ronnie van Diemen die aanschoof aan tafel bij Margje Fikse.

De afgelopen jaren zijn de politiek, de ouderenzorg en de inspectie te veel gericht geweest op het uitsluiten van risico’s, vindt Van Diemen. "Regels waren belangrijker dan het welzijn van de bewoner. Maar het zou moeten gaan om liefdevolle zorg, die je ook je naasten zou gunnen."

Ster advertentie
Ster advertentie