Achtergrond

Revolutionair nieuw dorp in Nederland: Reeve

foto: Steven Delva - landschapsarchitectenfoto: Steven Delva - landschapsarchitecten
  1. Nieuwschevron right
  2. Revolutionair nieuw dorp in Nederland: Reeve

[KRO-NCRV] Nederland krijgt er een nieuw dorp bij. De eerste paal is nog niet in de grond geslagen, maar er wordt al jaren gesproken over de komst van Reeve. Het jongste dorp van Nederland moet de oplossing bieden voor veel problemen in de regio.

Volgens ‘woondeskundige’ en presentator van de maandelijkse talkshow Stadsleven Tracy Metz zorgt Reeve er mede voor dat de buren in het aangrenzende dorp Kampen straks droge voeten houden. “Er wordt een bypass in de rivier de IJssel aangelegd. Die moet hoogwater uit de IJssel afvoeren naar het IJsselmeer. Deze bypass wordt straks de Reevediep genoemd en aan dit water komt het nieuwe dorp.

Dijk uit Japan

Het dorp wordt langs deze nieuwe dijk gebouwd. Deze zogenoemde ‘klimaatdijk is 130 meter breed en 2 kilometer lang. Door de omvang is de dijk niet alleen een waterkering, maar ook bouwgrond. Volgens Metz is dit een primeur in Nederland. Want ondanks onze ervaringen met dijken, komt het idee overgewaaid uit Japan. In Japan hebben ze veel te maken met aardbevingen en dit soort dijken kunnen niet breken.

Revolutionair wonen

En er zijn nog meer innovatieve snufjes aan dit dorp. Zo moeten er drijvende woningen en alle woningen moeten zelfvoorzienend worden. Ook is het de bedoeling dat het regenwater wordt opgevangen om te gebruiken in het huishouden.

Rijke enclave aan het water

En daar hangt een prijskaartje aan. Metz: “Het zou eerst een villawijk worden voor rijke Duitsers met een boot, maar dat plan is herzien en de gemeente bezweert dat Reeve bedoelt is als dorp voor mensen uit Kampen en omgeving. Tien procent van de woningen worden sociale woningbouw. Dat is nog niet veel, het kan dus nog steeds wel een rijke enclave aan het water worden.

Wanneer er gestart wordt met de bouw van de huizen is nog niet duidelijk, maar plan is dat er 600 woningen gebouwd worden.

Luister hier naar het gesprek tussen Tracy Metz en Ghislaine Plag:

Reeve, het nieuwste dorp van Nederland

Ster advertentie
Ster advertentie