Achtergrond

Waarom zou je met een ezel van Parijs naar Amsterdam lopen?

foto: TjerkRidder.comfoto: TjerkRidder.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zou je met een ezel van Parijs naar Amsterdam lopen?

[EO] Deze zomer maakt theatermaker en muzikant Tjerk Ridder samen met zijn ezel Lodewijk een voetreis van Parijs naar Utrecht. Op de 'Europese Culturele Martinus-route' die hij bewandelt, hoopt hij inspiratie op te doen voor zijn nieuwe theaterprogramma In het licht van Martinus.

“Bij mij thuis heb ik van die hoge ramen die je alleen kunt schoonmaken als je een lange stok hebt. Die stok leen ik uit aan andere mensen in de straat als die hun ramen lappen.” Die drang van Tjerk Ridder om tijd en spullen met zijn omgeving te delen staat centraal bij zijn reis die dinsdag 4 juli in Parijs begint en zaterdag 2 september eindigt in Utrecht. “Martinus van Tours deelde ooit zijn mantel met een bedelaar die voor de poort van Amiens lag en ik wil onderzoeken wat mensen beweegt om iets te delen met hun omgeving.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De theatermaker hoeft onderweg niet bang te zijn dat hij vereenzaamt, want hij reist samen met zijn ezel Lodewijk. “Die kan mijn bagage dragen en hij is een ideale manier om een gesprek uit te lokken en mensen te ontmoeten. Tijdens het oefenen voor de tocht merkte ik al dat Lodewijk een betere conditie heeft dan ik. De 20 kilometer die ik dagelijks wil lopen, doet hij op zijn sloffen.”

Lodewijk en Tjerk zijn nu al onafscheidelijk

Tijdens de reis staat er niets vast behalve de route en de aankomst- en vertrekdatum. Dan wordt even wennen voor de theatermaker die ervan houdt om de touwtjes stevig in handen te hebben. “Het klinkt natuurlijk heel leuk om je open te stellen voor datgene wat komt, maar eigenlijk vindt ik het ook best eng. Het zal allemaal wel goed komen, maar ik heb echt geen idee hoe het gaat lopen.”

Om het delen van bezit ook tijdens de reis vorm te geven is Ridder begonnen met een crowdfundingactie. Het geld dat hij hiermee ophaalt, geeft hij tijdens de reis weg aan initiatieven die hij inspirerend vindt. “Er zijn geen ontmoetingen gepland, dus ik heb geen idee wie ik tegenkom. Maar je moet denken aan zoiets als een natuurproject om de lokale bijenstand op peil te houden.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De voetreis voert Ridder en zijn ezels ook door Brussel, de thuisbasis van het door velen afgeschreven Europese project is voor de theatermaker een bron van inspiratie. “Ik voel me Europeaan en ik vind het pure luxe dat er geen grenscontroles meer zijn. Wie reist ontmoet andere mensen. Geloof me, er is geen betere manier om van je vooroordelen af te komen dan een goede ontmoeting.”

Ster advertentie
Ster advertentie