Achtergrond

Deze man kreeg alle religieuze leiders in één filmpje

foto: YouTubefoto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze man kreeg alle religieuze leiders in één filmpje

[EO] Hoe krijg je de paus, de Dalai Lama, een aartsbisschop, een rabbi en een ayatollah samen aan tafel? Het klinkt misschien als het begin van een mop of in ieder geval als een onmogelijke missie, maar reclamemaker Mark Woerde kreeg het voor elkaar. Hij is een van de personen achter het project ‘Make Friends Across Religions’, het filmpje waarin religieuze leiders van over de hele wereld oproepen tot vriendschap.

"Bij mij ontstond de gedachte: zou er een negatief vooroordeel kunnen zijn door iemand uit een andere religieuze groepering?", vertelt Woerde. "Uit die gedachte is het idee gekomen om de leiders op te roepen tot persoonlijk contact."

Woerde ging op zoek naar de contactgegevens van verschillende wereldleiders, maar kwam erachter dat het contact leggen nog lang niet zo makkelijk was. "We schreven prachtige brieven, maar je komt er al snel achter dat mailen of bellen geen zin heeft, want deze mensen hebben wel meer te doen." Woerde ontving afwijzing na afwijzing, maar gaf niet op. "Ik ging op zoek naar mensen in hun netwerk en zo probeerde ik bij hen binnen te komen."

Dalai Lama

Dat lukte uiteindelijk bij 14 verschillende leiders. Eén van hen is de Dalai Lama, al had het niet veel gescheeld of de opnames met hem waren niet doorgegaan. ‘De Dalai Lama bleek bevriend te zijn met de Nederlandse rabbijn Soetendorp, die was bereid voor ons het contact leggen.

Na heel lang wachten mocht Woerde langskomen bij de Dalai Lama als die in Brussel was. "Maar het ging op dat moment heel slecht met mijn vader, dus kon ik niet naar Brussel", vertelt Woerde. "Ik had me niet afgemeld en geen vervanger geregeld, omdat ik dacht dat er wel een volgende keer zou komen. De Dalai Lama was not amused, maar gelukkig hebben we op het laatste moment nog een ploeg van de VRT kunnen regelen die hem alsnog voor ons gefilmd heeft."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tijdens een ander bijzonder moment van zijn project om verschillende religieuze groepen met elkaar te verbinden, werd Woerde geconfronteerd met de aanslag bij het parlementsgebouw in Londen. "Ik hoopte op dat moment dat ik bezig was met iets dat een positief effect zou hebben. Dit project zal het terrorisme niet stoppen, maar het gaat er wel voor zorgen dat onnodige misverstanden voorkomen worden en er meer verbroedering tussen mensen zal komen."

Ster advertentie
Ster advertentie