Achtergrond

Smeren kan je leren!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Smeren kan je leren!

[EO] Nederlanders smeren zich niet consequent in met zonnebrandcrème. Op het strand is het normaal, maar in dagelijkse situaties zoals voor een fietsrit naar werk of school: niet dus. Met een hittegolf en een zonnekracht van boven de 8 kan dat onverstandig zijn. Bij Dit is de Dag: een pleidooi om meer te smeren, ook als je bijvoorbeeld eventjes naar de supermarkt fietst in de felle zon.

De kinderen insmeren met zonnebrandcreme, we doen het te weinig

KWF Kankerbestrijding baalt ervan dat ze ons na 30 jaar campagne voeren wel hebben overtuigd dat de zon huidkanker kan veroorzaken, maar dat we daar meestal te weinig naar handelen. Zonnebrandcrème smeren is nog steeds niet net zo gewoon als tandenpoetsen. De organisatie blijft volhouden want smeren kan je leren, vindt Mischa Stubenitsky van KWF.

Psycholoog Steven Pont heeft wel een verklaring dat Nederlanders nog niet consequent smeren: 'Het rendement van smeren zie je pas over tientallen jaren. Dat zet ons niet aan tot handelen. Verder denken we dat het altijd anderen overkomt. En bovendien zijn de campagnes die erover worden gevoerd heel erg gericht op informatie. Die gaan er ten onrechte van uit dat mensen rationele wezens zijn.

Pont pleit voor een andere manier van campagne voeren voor zonnebrand: 'Je moet naar de mensen toe gaan op het strand en ze wat geven'.

Beiden hebben nog een aantal tips voor goed en verantwoord zonnen:

  1. Smeer je om de twee uur in met zonnebrandcrème

  2. Gebruik minstens beschermingsfactor 30 en let erop dat de houdbaarheidsdatum niet is overschreden. Anders werkt het middel minder goed

  3. Smeer je ook in als je in de schaduw zit

  4. Draag zonwerende kleding

  5. Gebruik ook crème bij het sporten en fietsen, dus niet alleen op het strand

Ster advertentie
Ster advertentie