Achtergrond

‘Het is goed dat Tims ouders de publiciteit hebben gezocht’

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Het is goed dat Tims ouders de publiciteit hebben gezocht’

Hoe voorkom je dat kinderen levensgevaarlijke dingen doen, zoals de choking challenge? “Je moet tieners op een plastische en beeldende manier op de risico’s wijzen. Het woord ‘gevaarlijk’ kan juist averechts werken.” Dat zegt Jelle Jolles, hoogleraar neuropsychologie vandaag in het Mediaforum op Radio 1.

Hebben de ouders van Tim Reynders, die overleed door de choking challenge, er dan goed aan gedaan de publiciteit op te zoeken? De Volkskrant plaatste een zeer gedetailleerd verhaal, waarin Tims ouders anderen willen waarschuwen. “Nou, dit kan een aanleiding zijn voor ouders en scholen om in bredere zin te praten over risico’s nemen”, zegt Jolles. “Brommer rijden zonder helm, alcohol drinken, drugs gebruiken; het is belangrijk daarover in gesprek te gaan.”

'Je moet blijven waarschuwen'

WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes vindt juist dat de choking challenge specifiek besproken moet worden met tieners. “Het is gewoon ontzettend stom om te spelen met je zuurstofinname, je moet blijven waarschuwen”, zegt hij. “Goed dat de ouders van die jongen het hebben aangekaart. Zij laten zien: dit kan ook gebeuren met een normaal, leuk joch.”

Volgens Ward Wijndelts, hoofdredacteur van Vrij Nederland, is het niet vreemd dat de Volkskrant uitgebreid heeft bericht over dit verhaal. “Het laat zien dat er een grotere trend onder jongeren is, waarin ze elkaar opjutten gevaarlijke dingen te doen”, zegt hij.

'Dit kan ook met mij gebeuren'

Verbeelden dus, die gevaren. Zo heeft Jolles eens een groep tieners meegenomen naar een flatgebouw. Die tieners hadden daarvoor aangegeven dat ze best van een tien meter hoge brug in het water wilden springen.

“Ik heb ze laten zien wat er met een pakje boter gebeurt als je het van tweehoog laat vallen. Zal een beetje stuiteren, dachten ze. Maar het spetterde uiteen. Toen zag je ze denken: oh, dit kan ook met mij gebeuren.”

{quoteaudiofragment audio="277446" author="Bert Huisjes" caption="'Het is goed dat Tims ouders de publiciteit hebben gezocht'" }
Ster advertentie
Ster advertentie