Achtergrond

In het hoofd van de hersendokter

foto: Still uit docufoto: Still uit docu
  1. Nieuwschevron right
  2. In het hoofd van de hersendokter

[EO] Elk jaar worden 500 mensen met een hersentumor geopereerd in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. In de tv-documentaire Hersenleed worden twee neurochirurgen gevolgd. Een van hen vertelt over zijn werk op NPO Radio 1.

“Mijn werk is ongelofelijk spannend", stelt Arnaud Vincent, een van de neurochirurgen die wordt geportretteerd.

Hersenleed

Geneeskundestudenten die een loopbaan als hersenchirurg ambiëren, hebben een lange weg te gaan. "Je bent met dit soort specialisaties ongeveer veertig jaar oud als je zelfstandig complexe operaties gaat uitvoeren waarbij de patiënt nog bij kennis is."

Toch is de fascinatie van Vincent voor de hersenen er altijd geweest sinds hij als student mee mocht kijken bij een hersenoperatie. “Toen de schedel open was en ik het brein zag pulseren (meebewegen op het ritme van de hartslag, red.) wist ik dat ik dit werk wilde doen.”

Spanning

Een van de grootste uitdagingen bij het precisiewerk in het brein is de mentale druk. "Ik weet heel goed wat het risico is als ik een fout maak. Iemands motoriek, geheugen of een andere belangrijke lichaamsfunctie kan zwaar beschadigd raken. Niet iedereen kan met die spanning omgaan."

In de documentaire maakt een van Vincents collega’s duidelijk dat een goede hersenchirurg genoeg zelfvertrouwen heeft om risicovolle operaties te doen, maar niet zó veel zelfvertrouwen dat er sprake is van machogedrag en individualistisch handelen. Dit vertrouwen in eigen kunnen is volgens Vincent ook nodig om tegenvallers te verwerken. “Je moet negatieve ervaringen van je af kunnen zetten, al is het maar omdat er de volgende dag gewoon weer een operatie op het programma kan staan. Toen ik jonger was heb ik wel eens slapeloze nachten gehad, maar dat wordt minder naar mate je meer ervaring hebt.”

Menselijkheid

In het werk van een hersenchirurg gaat het volgens Vincent nadrukkelijk niet alleen om het opereren. “De communicatie met de patiënt is heel belangrijk om te bepalen hoe een behandeling eruit gaat zien. Daarbij houd ik natuurlijk rekening met iemands gezinssituatie en levensfase.”

Het is volgens Vincent afhankelijk van de situatie hoeveel ruimte hij kan geven aan een persoonlijke benadering. “Ik doe ook hersenoperaties waarbij de patiënt bij kennis is. Dat is een vervelende ervaring voor de persoon die ik opereer en daar pas ik mijn manier van communiceren op aan. Maar op emotioneel vlak ben ik daar niet mee bezig. Ik sta daar allereerst als een arts die de operatie goed wil uitvoeren.”

Topsport

Om zijn werk goed te doen hoeft Vincent naar eigen zeggen niet te leven als een topsporter. “Ik sport veel, ga vroeg naar bed, heb geen tijd voor een uitgebreid sociaal leven, maar ik drink af en toe wel een biertje dus in die zin ben ik geen topsporter”. De goede fysieke en mentale conditie betaalt zich uit op de dagen dat Vincent levensreddende operaties tot in de perfectie uitvoert. ‘”Ik ben echt heel tevreden over mijn werk als ik na een werkdag naar huis fiets, wetend dat een operatie fantastisch is gegaan en een tumor vrijwel geheel is verwijderd.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De documentaire ‘Hersenleed’ wordt maandag 5 juni om 20.30 uur uitgezonden op NPO 2.

Ster advertentie
Ster advertentie