Achtergrond

Aantal klachten Raad voor de Journalistiek stijgt met 40%

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aantal klachten Raad voor de Journalistiek stijgt met 40%

Het aantal klachten bij de Raad voor de Journalistiek is vorig jaar met ruim 40% gegroeid. In totaal ging het om 64 klachten. Dat maakte Sjirk Kuijper, lid van de Raad, vandaag bekend in het Mediaforum op NPO Radio 1.

Kuijper kan niet verklaren waarom de raad meer klachten binnen kreeg. “Burgers weten de raad in ieder geval beter te vinden”, zei hij. Van een trend wil hij nog niet spreken. “Dat kun je pas na drie jaar zeggen.” Toch is hij blij dat mensen ‘in tijden van sociale media’ nog naar de Raad stappen. “Een eigen tuchtrecht is het niet, maar gezag heeft het wel. Als je dit niet hebt gaan overheid en rechter de journalistiek de maat nemen.”

Gebrek aan wederhoor

Klachten die bij de raad binnenkomen gaan vooral over het gebrek aan wederhoor. Ook klagen mensen omdat ze vinden dat ze op een vervelende manier in het nieuws terecht zijn gekomen. “De journalistiek moet fair en onpartijdig zijn. Daar ben je als medium ook op aanspreekbaar,” vindt Kuijper.

Regionale journalistiek

Opvallend is het grote aantal klachten dat binnenkwam over de regionale journalistiek, maar Kuijper begrijpt dit wel. “In de regio komen mensen soms pas op hun veertigste in aanraking met een journalist. We weten dat de regiojournalistiek de grootste impact heeft en het dichtst bij de burger staat. Je eigen buren lezen het dus ook.”

Aantal klachten Raad voor Journalistiek stijgt met 40%

Ster advertentie
Ster advertentie