Achtergrond

'Heb meer oog voor positieve verhalen uit de zorg!'

foto: TanteLouisefoto: TanteLouise
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Heb meer oog voor positieve verhalen uit de zorg!'

[EO] Vanaf zaterdag staat de avond van NPO Radio 1 wekelijks een uur lang in het teken van innovatie in verzorgingshuizen. De afgelopen maanden was er kritiek op de ouderenzorg in Nederland, maar er gaat juist ook heel erg veel goed. Margje Fikse gaat vier weken lang op zoek naar die positieve voorbeelden en slimme innovaties in het programma OUDstanding!. “Het moet radio zijn om blij van te worden!”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

“Als programmamaker kom ik vaak in het Midden-Oosten,” vertelt Fikse. “Daar worden ouderen op handen gedragen. Jongere generaties maken graag gebruik van hun wijsheid. Waarom beschouwen we ze hier dan vaak als mensen die er niet echt meer toe doen?” Maar, haast ze zich te zeggen: “Deze serie gaat niet over misstanden in de ouderenzorg.”

In april van dit jaar was staatssecretaris Martin van Rijn te gast bij Dit is de Dag. Daar kwam - uiteraard - de ouderenzorg ook ter sprake. Van Rijn vertelde dat er ook vanuit de zorgsector zelf veel behoefte is aan positievere berichtgeving. Het is niet overal zo bar en boos als soms in de pers naar voren lijkt te komen en juist dat komt in OUDstanding! naar voren.

Goede voorbeeld

“"We mogen wel wat meer oog hebben voor de positieve verhalen uit de zorg! Daarom zijn we vier weken lang zijn te gast bij instellingen die juist het goede voorbeeld geven,” blikt Fikse vooruit. Zaterdag komt de uitzending van OUDstanding! vanuit het zorgcentrum TanteLouise in Bergen op Zoom. Fikse: "Dat is echt een koploper op het gebied van technologische vernieuwing. Demente ouderen die hier wonen, genieten een enorme vrijheid. Dankzij polsbandjes kunnen ze vrijwel overal rondlopen. Sommige bewoners mogen zelfs nog de wijk in.”

Verpleegkundigen krijgen automatisch een seintje als iemand de deur uit gaat en omwonenden houden via de app een oogje in het zeil. De ouderen bloeien op. “Als de deur hier op slot zou zitten, zou mijn vader er veel slechter aan toe zijn,” merkt de zoon van een bewoner op. “Zijn bewegingsvrijheid geeft hem het gevoel dat hij nog deel uitmaakt van het gewone leven.”

“De voortschrijdende technologie, die veel mensen in onze maatschappij zo bedreigend vinden, kan dus heilzaam zijn. Best een nieuw gezichtspunt voor veel mensen,” vermoedt Fikse. Ze hoopt dat de verhalen het beeld van de zorg positief zullen beïnvloeden. “Juist al die werknemers in de zorg die hard werken voor een bescheiden salaris, verdienen dat!”

Afleveringen

3 juni: TanteLouise, Bergen op Zoom
Ouderen die hier wonen, genieten een enorme vrijheid. Dankzij polsbandjes kunnen ze vrijwel overal rondlopen. Sommige bewoners mogen zelfs nog de wijk in.

10 juni: Cicero, Brunssum
Ouderen leiden hier zoveel mogelijk het leven dat ze gewend waren. Je hond meenemen of een wijntje drinken in het café, behoren tot de mogelijkheden.

17 juni: De Heikant, Wehl
Iedere maand komt in de Heikant ‘de familieraad’ bijeen, waarin van alle bewoners een familielid is afgevaardigd. Het zorgt ervoor dat mantelzorgers zich nauw betrokken voelen bij wat er in het verpleeghuis gebeurt.

24 juni: Zorgerf Buitenland, Putten
Hier wonen dementerende ouderen in een klein paradijsje. De huiselijke omgeving en vrijheid maakt zelfs bezoekers een beetje jaloers.

Oudstanding!, de komende vier weken iedere zaterdag om 19.00 uur op NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie