Achtergrond

Waarom 2 miljard euro per jaar voor de verpleeghuiszorg niet in één keer alle problemen oplost

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom 2 miljard euro per jaar voor de verpleeghuiszorg niet in één keer alle problemen oplost

[KRO-NCRV] Om de zorg in de verpleeghuizen in Nederland op peil te krijgen is er jaarlijks 2,1 miljard euro nodig. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Martin van Rijn aan de Tweede Kamer. Maar wordt de verpleeghuiszorg er wel beter van? Die vraag stond vanmorgen centraal tijdens de radio uitzending Stand.nl.

Quote

Met geld alleen los je de problemen niet op, daar is veel meer voor nodig

Martin van Rijn, staatssecretaris van VWS

De demissionair staatssecretaris reageerde op NPO Radio 1 op de stelling: Ook met 2 miljard erbij zijn de problemen in de verpleeghuiszorg niet in één keer opgelost.

70.000 extra medewerkers nodig

Een grote klacht binnen de verpleeghuiszorg is dat er te weinig handen aan het bed zijn. Er zijn op dit moment 70.000 extra zorgmedewerkers nodig. Als je het geld alleen vertaalt naar extra personeel dan zou dat betekenen dat er 40.000 extra banen bijkomen, maar volgens de staatssecretaris moet je niet alleen denken in termen van personeel. "Een goede kwaliteit van verpleeghuiszorg krijg je ook door voldoende deskundigheid, goede bazen en goede gebouwen."

Waar gaat dat bedrag van 2,1 miljard per jaar naartoe?

Dan moet je volgens Van Rijn vooral denken aan opleidingen, nieuw personeel, uitbreiding van contracten. Maar ook aan nieuwe ICT-technieken. "We moeten zorgen dat de kwaliteit van de verpleeghuiszorg op de lange termijn een vertaalslag maakt zodat elke zorgeuro op de goede plek terecht komt."

Quote

Elke zorgeuro moet op de goede plek terecht komen

Martin van Rijn, staatssecretaris van VWS

Het geld moet volgens Van Rijn niet alleen gaan naar management en gebouwen (of andere zaken die er minder toe doen), maar vooral voor de zorg worden aangewend.

Over 5 jaar is verpleeghuiszorg een stuk beter

Volgens Jacqueline Joppe, vice-voorzitter van Actiz, de organisatie van zorg-ondernemers, is het niet alleen een kwestie van geld. Slim kijken naar de verwachtingen van bewoners, anders en sneller opleiden en kansen geven aan mensen met een lager opleidingsniveau is ook belangrijk. "Met echt een goede afspraak over meerjarige investeringen, denk ik dat we met een jaar of 4 tot 5 een heel eind zullen zijn."

Meer weten? Kijk hier het hele gesprek terug met staatssecretaris Van Rijn

Komende zaterdag begint een vierdelige serie op NPORadio1 over hoe het beter kan in de ouderenzorg. Met reportages en gesprekken, live uit het land.

In de eerste aflevering zijn we in Bergen op Zoom en laten we zien hoe technologische vernieuwingen de zorg kunnen verbeteren. De oudere geeft het een betere kwaliteit van leven en het personeel helpt het om efficiënter te werken. Zorginstelling TanteLouise past techniek en domotica toe op allerlei gebied. Voorbeelden: Bewegingssensoren, die registreren als een oudere ’s nachts uit bed komt of onrustig is. Gevolg: personeel hoeft niet meer steeds een ronde te lopen, waardoor er ’s nachts minder personeel nodig is en het geld dat over is gestoken kan worden in zorg overdag. Een ander voorbeeld; Polsbandjes, waardoor bepaalde deuren opengaan. Het geeft (dementerende) ouderen bewegingsvrijheid, waardoor ze rustiger zijn.

NPORadio 1(19.00-20.00 uur)

Ster advertentie
Ster advertentie