Achtergrond

‘Er is niets wat mensen erger vinden dan gemartelde puppy’s’

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Er is niets wat mensen erger vinden dan gemartelde puppy’s’

Waarschijnlijk heb je op deze kop geklikt omdat het een ongebruikelijke kop is, maar wellicht ook om de woorden ‘gemartelde puppy’. En dat is de reden dat kunstenaar Katinka Simonse, beter bekend als Tinkerbell, de website www.gemarteldepuppies.nl is begonnen. Voor degene met een groot hondenhart en een zwakke maag: de site bevat schokkende beelden van, je raadt het al: gemartelde puppy’s.

Gewurgde kat

Kunstenares Tinkerbell staat bekend om haar choquerende kunst om mensen aan het denken te zetten. Zo wurgde ze haar eigen kat om er een handtas van te maken en putte ze bijna honderd hamsters uit in een tentoonstelling door ze in een rad te laten rennen. Dit om onze dubbele moraal als het om dieren gaat aan te kaarten.

Puppy’s in kampen

Bij haar nieuwste project geldt deze dubbele moraal eerder voor onze houding tegenover mensen. Want waarom is men in shock van de kop ‘Griekse autoriteiten laten tienduizenden gemartelde puppy’s in kampen verrotten'? Terwijl dezelfde kop met als onderwerp ‘vluchtelingen’ veel minder kliks oplevert.

Volgens theoloog Alain Verheij wil Tinkerbell onze nieuwsconsumptie aankaarten. Waarom klik je wel op een bericht over een gemartelde puppy en verdiep je je niet in de grotere verhalen over verdrinkende vluchtelingen of slavenarbeiders die omkomen bij de bouw van een voetbalstadion in Qatar?

‘Niets erger dan gemartelde puppy’s’

“Er is niets wat mensen erger vinden dan gemartelde puppy’s”, zegt Tinkerbell in reactie op dit project. "Je kan een baby verkrachten en dat vinden mensen heel gruwelijk, maar als je wil dat mensen een verhaal echt erg vinden, dan moet je het naar het level van de gemartelde puppy brengen.”

Daarnaast wil de kunstenares de media een spiegel voorhouden, denkt Verheij. “Een gemartelde puppy is op de één of andere manier sexy nieuws. Het levert veel kliks op. Terwijl er veel erge dingen gebeuren in de wereld, die minder aandacht krijgen dan een gemartelde puppy."

Bekijk hier het gesprek met Alain Verheij in De Ochtend

Ster advertentie
Ster advertentie