Achtergrond

'Teeven is zich kapot geschrokken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Teeven is zich kapot geschrokken'

Voormalig staatssecretaris Fred Teeven is zich kapot geschrokken van zijn uitspraken over bezuinigingen op de advocatuur. Toen hij er mee werd geconfronteerd kon hij niets anders dan ontkennen. Dat vermoeden uitte Volkskrant-journalist Jan Tromp in het Mediaforum.

Teeven riep gisteren de woede van advocaten over zich af door uitspraken die hij deed in een artikel in De Groene Amsterdammer. Daarin vertelde de VVD-er dat de bezuinigingen die hij als staatssecretaris doorvoerde op de advocatuur waren bedoeld om juridische hulp aan verdachten te beperken. Dat zou moeten leiden tot een slechtere verdediging en daardoor langere en hogere straffen. Teeven bedacht de maatregel omdat het hem niet lukte om strengere straffen in de wet op te nemen. Critici noemden zijn uitspraken ontluisterend.

In een reactie op de commotie zegt Teeven dat de uitspraken uit hun context zijn gehaald. Ook zou hij niet hebben geweten dat zijn gesprekken met publicist en hoogleraar Henri Beunders waren bedoeld voor publicatie. Hij dacht dat het om een wetenschappelijk onderzoek ging.

Transcript bewijst ongelijk van Teeven

Teevens beweringen werden in het Mediaforum onderuit gehaald door Xandra Schutte, de hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. Zij beroept zich op het transcript van het gesprek. Ze ontkende dat de uitspraken zijn verdraaid. “Als je het transcript ziet, zie je dat dit niet zo is. De meest gewraakte uitspraak - waarin hij het verband legt tussen de politieke onmogelijkheid om minimumstraffen op te nemen en de bezuinigingen op de advocatuur - staat in één alinea. Hij legt dat verband zelf, het is een rond verhaal.”

Ook wist Teeven volgens Schutte dat de gesprekken met De Groene Amsterdammer werd gevoerd in het kader van een serie artikelen over veranderingen in het strafrecht. Eerdere artikelen waarin Teeven werd opgevoerd werden volgens Schutte voor publicatie door hem goedgekeurd.

Klappen van de zweep

Schutte ontkent dat De Groene Amsterdammer beter haar best had moeten doen om het stuk door Teeven goedgekeurd te krijgen. Volgens haar hebben ze veel moeite gestoken om het stuk aan hem voor te leggen. “Als je iemand weken de tijd geeft om te reageren en je zit ‘m achter de broek, moet je dan wachten? Dat denk ik niet.” Volgens Schutte weet Teeven als ervaren politicus goed hoe de media werken. “Hij kent het klappen van de zweep. Het is eerder zijn nalatigheid dan die van de journalist die alles er aan heeft gedaan om hem te spreken te krijgen.”

Journalist Margriet Brandsma denkt dat Teeven in dit geval bewust niet vooraf op het stuk heeft gereageerd om na het losbarsten van de commotie te kunnen zeggen dat hij van niets wist. Jan Tromp sluit zich daar bij aan. “Teeven heeft eerder zijn fiat gegeven, hij wist het. Het is psychologie van de koude grond, maar hij is zich kapot geschrokken van de uitspraken. Het enige dat hij heeft gedaan is er met de rug naar toe gaan staan."

Benoeming Raad van State gebarricadeerd

De ophef komt volgens Tromp op een ongelegen moment voor Teeven. "Hij is voorgedragen voor de Raad van State. Dat wil hij graag. Dit is een ontluisterende uitspraak en het barricadeert zijn benoeming."

Juridische stappen

Teeven blijft bij zijn uitleg en heeft inmiddels gezegd juridische stappen te overwegen tegen publicist Henri Beunders.

Ster advertentie
Ster advertentie