Achtergrond

'PVV hoort thuis aan de formatietafel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'PVV hoort thuis aan de formatietafel'

[EO] “De PVV hoort nu aan de formatietafel.” Dat zegt Wierd Duk, journalist van het Algemeen Dagblad bij Dit is de Dag op NPO Radio 1.

Volgens Duk is het geen goede zaak dat de PVV, die 1,4 miljoen kiezers vertegenwoordigt, op voorhand buiten de deur te houden bij het samenstellen van een kabinet. "Die gang van zaken vind ik ondemocratisch."

'PVV hoort aan de onderhandelingstafel'

Oud-VVD wethouder Frits Huffnagel, met wie Wierd Duk in debat ging, is naar eigen zeggen geen voorstander van uitsluiting, maar nu die belofte is gedaan in de formatie, is er geen ontkomen aan. “De kiezer moet er nu op kunnen vertrouwen dat die belofte van uitsluiting werkt. Als de partijen toch samen willen werken met Geert Wilders moeten er nieuwe verkiezingen komen voor een nieuw mandaat.”

Koranverbod

Om een kans te maken op kabinetsdeelname zal Geert Wilders zijn partij volgens Wierd Duk stevig moeten hervormen. “Wilders moet een stap maken. Hij kan niet blijven hangen in dat ondemocratische frame waarin hij zichzelf heeft gehangen. Hij moet dan niet met idiote voorstellen komen als een koranverbod of de sluiting van moskeeën”.

Huffnagel denkt dat een formatie met de PVV hoe dan ook kansloos is. “Als de VVD al wil meedoen is daar nog de frustratie van het CDA. Die zijn ooit met de PVV in zee gegaan, de partij ging er bijna aan onderdoor en toen het spannend werd, stapte de PVV op en beëindigde de samenwerking.”

Huffnagel en Duk hebben beide nog geen idee hoe de kabinetsformatie gaat, maar een minderheidscombinatie zou volgens Huffnagel een goede oplossing zijn. “Dat is goed voor het democratisch proces. Je hoeft dan geen dingen uit te ruilen in een formatie terwijl er in de Tweede Kamer een meerderheid voor bestaat.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie