Achtergrond

Oekraïense kinderen worden gedrild tot vrijheidsstrijder

foto: KRO-NCRV Brandpuntfoto: KRO-NCRV Brandpunt
  1. Nieuwschevron right
  2. Oekraïense kinderen worden gedrild tot vrijheidsstrijder

[KRO-NCRV] In het meest radicale regiment van Oekraïne wordt iedereen bij de strijd tegen de Russen betrokken. Ook kinderen. Ze worden in speciale zomerkampen gedrild om vrijheidsstrijder te worden.

Het is geen gezellig zomerkamp waar kinderen verstoppertje spelen en achter elkaar aanrennen met waterpistolen. Nee, dit is een militair kamp waar Oekraïense kinderen worden gedrild tot vrijheidsstrijders van hun vaderland. Klaar om de strijd aan te gaan met de aartsvijand: de Russen.

Nabij Kiev in Oekraïne ligt de basis van het meest radicale Oekraïense regiment, Azov. Al meer dan drie jaar is het land verwikkeld in een bloedige burgeroorlog tegen pro-Russische separatisten in de oostelijke regio’s. Het conflict heeft inmiddels al meer dan tienduizend levens gekost. Ruim anderhalf miljoen mensen hebben geen dak meer boven hun hoofd.

Quote

De kinderen kunnen in 36 seconden een kalasjnikovs uit elkaar halen en weer in elkaar zetten.

Michiel Driebergen

"Het idee is eigenlijk dat ze ze opvoeden in nationalisme", vertelt correspondent Michiel Driebergen. "Liefde voor land, bloed en bodem. De instructeurs in het kinderkamp hebben frontervaring." De kinderen krijgen niet alleen historische les en leren om te bidden voor het Vaderland, maar oefenen ook met wapens. "Ze kunnen in 36 seconden een kalasjnikovs uit elkaar halen en weer in elkaar zetten", vertelt Driebergen. "En ze leren schieten."

Omgaan met wapens vinden de Oekraïners belangrijk. "Want deze kinderen moeten misschien wel hun hele leven vechten voor hun land, tegen de russen. En moeten ze leren om wapens te hanteren. In elk geval moeten het nationalisten worden. En dat zie je daar ook."

Michiel Driebergen maakte een documentaire over het kamp. "Ik wilde laten zien dat er momenteel een Europese generatie opgroeit met oorlog. Het kamp Azov is maar een kleine groep. Het eind van deze oorlog, is nog niet in zicht."

Kinderen worden gedrild tot vrijheidsstrijder Oekraïne

Ster advertentie
Ster advertentie