Achtergrond

In de Tweede Wereldoorlog moest Feyenoord uitwijken naar Olympisch Stadion in Amsterdam

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In de Tweede Wereldoorlog moest Feyenoord uitwijken naar Olympisch Stadion in Amsterdam

[KRO-NCRV] Nog even en dan wordt het grote verlangen van al die tienduizenden Feyenoord fans waarschijnlijk eindelijk weer eens werkelijkheid: de landstitel. Dat zou dan de 15e landstitel zijn, maar dat is niet eens zo gek veel als je bekijkt dat Feyenoord voor de oorlog al een grote club was.

Op Bevrijdingsdag sprak Ghislaine Plag in De Ochtend met Wim Bot, historicus en schrijver van het boek Leve Feyenoord Eén. Bot kwam zelf als 10-jarig jongetje in 1966 voor het eerst in De Kuip. “Het eerste bezoek aan het Feyenoord stadion is bijna voor iedereen een onvergetelijke ervaring, zeker voor kinderen.”

Feyenoord professor Wim Bot over de geschiedenis van Feyenoord



Feyenoord was vroeger de grootste amateurvereniging in Nederland. De vereniging was volgens Bot enorm belangrijk voor de bevolking van Rotterdam Zuid. “Daar was eigenlijk heel weinig en Feyenoord was één van de weinige dingen wat mensen wat vertier bood.”

De oorlog had een grote impact op de club

Begin 1940 werd de club nog kampioen, maar daarna heeft het nog 21 jaar geduurd. “De oorlog is daar in zekere zin ook een breuk in geweest”, aldus Bot. De oorlog had een grote impact op de club. Feyenoord verloor veel leden, “Jan Oudenaarden heeft pas boek uitgebracht waarin hij alle Joodse leden heeft weten te achterhalen die de oorlog niet overleefd hebben, dat zijn er meer geweest dan altijd werd gedacht.”

Er werd tijdens de oorlog ook gewoon door gevoetbald, maar vanaf 1943 mocht Feyenoord niet meer in De Kuip spelen, dat was verboden vanwege de veiligheid. Er werd uitgeweken naar andere plekken in de stad, “maar geloof het of niet ze hebben ook in het Ajax stadion gespeeld, maar het Ajax publiek was op dat moment nog niet zo heel erg tegen Feyenoord.”

Razzia in De Kuip

Een treurig feit is dat De Kuip zelf toneel is geweest van een van de grote Razzia’s uit de Tweede Wereldoorlog. Wim Bot vertelt dat in november 1944 50.000 Rotterdamse mannen werden opgepakt om afgevoerd te worden naar Duitsland. De Kuip was een van de drie verzamelpunten. “Die gebeurtenis wordt elk jaar weer herdacht.”

Om De Kuip snel weer van de stad te maken werden er kort na de oorlog meerdere vrolijke evenementen georganiseerd. Bijvoorbeeld een groot kinderfeest en een wedstrijd tegen een Brits bevrijdingsleger. “Volgens mij waren de mensen er aan toe om ook weer wat plezier te beleven,” aldus Bot.

Ster advertentie
Ster advertentie