Achtergrond

Seriemoordenaar op toneel: 'Hij vermoordde vrouwen met hun bh-bandje'

foto: ANP/Mark Rietman tijdens de voorstelling King Learfoto: ANP/Mark Rietman tijdens de voorstelling King Lear
  1. Nieuwschevron right
  2. Seriemoordenaar op toneel: 'Hij vermoordde vrouwen met hun bh-bandje'

Acteur Mark Rietman gaat in een nieuwe theatervoorstelling van het Nationale Toneel en het Residentie Orkest een seriemoordenaar spelen. Hij kruipt in de huid van de Oostenrijkse psychopaat Jack Unterweger. “Als de beschaving wegvalt, zit er in ons allemaal agressie en moordlust.”

Unterweger wordt er van verdacht in de jaren ’90 tenminste elf vrouwen in Oostenrijk en de Verenigde Staten te hebben vermoord. Voor negen moorden werd hij veroordeeld. De dag na zijn veroordeling pleegde hij zelfmoord. Rietman heeft een fascinatie met seriemoordenaars. Hun kwaliteit om vrouwen te verleiden en hun kwade kanten te maskeren zijn volgens de acteur vaak groot. Ook van Unterweger wordt gezegd dat hij charismatisch en intelligent was. “Hij was een complex persoon.”

Perverse jeugd

Het leven van de Oostenrijkse seriemoordenaar begon gemankeerd. Volgens Rietman was hij een “kapot mens, iemand die een vreselijke jeugd heeft gehad.” Hij werd bij zijn moeder verwekt door een Amerikaanse soldaat die niet lang bij zijn moeder bleef. Zijn jonge moeder kon de zorg niet aan en zo belandde hij bij zijn grootvader. “Een zuiplap die alleen met prostituees omging” en Unterweger op die manier opzadelde met een perverse jeugd en een verknipt vrouwenbeeld. Ondanks zijn fascinatie met de seriemoordenaar heeft Rietman geen sympathie voor hem. “Het is geen abc'tje, want er zijn genoeg andere mensen die een slechte jeugd hadden en niet zijn gaan moorden.”

In het theaterstuk 'Een helse komedie, de bekentenissen van een seriemoordenaar', rijst Unterweger terug uit de dood. Hij vertelt in monologen over zijn verleden, terwijl twee sopranen hem in aria's toezingen. "Ik kan me in veel mensen verbeelden. Als je in zo’n figuur duikt moet je er ook wel een beetje ingaan, hoewel ik zijn daden natuurlijk veroordeel. Op een gegeven moment wordt de monoloog een verdediging die je ook nog enigszins kan volgen. Je ziet natuurlijk ook gewoon een kapot iemand.”

Huiveringwekkende genialiteit

Voordat Unterweger zijn beruchte moorden pleegde was hij al veroordeeld voor een andere moord. Daarover schreef hij een boek dat hem veel roem en bekendheid bracht. Eén van de zaken die Rietman fascineert is het literaire talent van Unterweger. Hij noemt het boek van de koudbloedige moordenaar “een razend spannend, knap geschreven psychologisch portret. Het is geen domme botte killer maar een slimme man.” Genialiteit en aanleg voor gruweldaden zitten volgens Rietman dicht bij elkaar. Een gedachte waarvan hij zelf moest huiveren.

Het theaterstuk 'Een helse komedie, de bekentenissen van een seriemoordenaar' is te zien van 2 t/m 21 mei in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Ster advertentie
Ster advertentie