Achtergrond

‘Propaganda levert hele goede kunst op’

foto: Tom Veldhuijzenfoto: Tom Veldhuijzen
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Propaganda levert hele goede kunst op’

Normaal gesproken richt Ralph Keuning een museum in, nu is hij gasthoofdredacteur van De Ochtend op NPO Radio 1. “Kunst is niet voor de leuk, het moet functioneel, confronterend en partijdig zijn”, zegt de museumdirecteur van De Fundatie in Zwolle.

“Een schilderij is eigenlijk een gecomprimeerd verhaal, anders dan bijvoorbeeld een boek of film”, zegt de Zwolse museumdirecteur Ralph Keuning. “Je kunt het in een fractie bekijken, of er jaren voor gaan zitten”. Onder zijn bewind zijn de bezoekersaantallen van De Fundatie vertienvoudigd, kreeg het museum tonnen aan subsidiegeld en kon er onder andere een Van Gogh aan de vaste collectie worden toegevoegd. Als gasthoofdredacteur mag hij zijn stempel op het programma drukken door onderwerpen aan te dragen die hem na aan het hart liggen.

Maak kennis met de museumdirecteur van De Fundatie. Een gesprek over kunst in de maatschappij ... En over ijdelheid:

'Propaganda werkt'

Wat is er gebeurd met de politieke posters uit vroegere jaren? De sterke arbeiders met opgestroopte mouwen, wuivende graanvelden en wapperende vlaggen. Kunst is door de jaren heen ingezet als machtig middel om een ideologische boodschap te verkopen. "Zonde dat daar alleen door dictators gebruik van wordt gemaakt. De afgelopen verkiezingen zijn bijvoorbeeld heel erg slecht verpakt", vindt Keuning. Hij hoopt dat kunst weer een rol krijgt in het propaganderen van onze identiteit. "Propaganda levert namelijk hele goede kunst op."

Ster advertentie
Ster advertentie