Achtergrond

Diep onder het Limburgse land liggen schatten verborgen

foto: Wiki Commonsfoto: Wiki Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Diep onder het Limburgse land liggen schatten verborgen

[EO] Limburg heeft er een nieuwe culturele attractie bij. De ENCI-groeve, waar 90 jaar lang kalksteen werd gewonnen, is geopend voor het publiek. Boven de grond vinden we indrukwekkende natuur, maar wat er onder de grond zit spreekt veel meer tot de verbeelding. Boswachter André Donker van Natuurmonumenten nam voor Langs de Lijn En Omstreken een kijkje en bracht verslag uit.

Boswachter Andre Donker over de groeve in Limburg

Onder de groeve is een hele wereld te vinden, in de loop der jaren steeds verder gegroeid. Sinds 1300 is er al kalksteenwinning gaande in de groeve en iedere keer als de mijnwerkers verder groeven, werden er nieuwe gangen aangelegd. Een indrukwekkend doolhof van donkere gangen en vochtige hoeken is het gevolg.

In dat gangenstelsel ligt ook een museum dat tussen 1902 en 1904 is opgericht. In dit museum zijn veel muurschilderingen te vinden. Zo zijn er schilderingen te vinden van 'De Nachtwacht', de van Merwede brug en van koningin Wilhelmina. Maar er zijn ook tekeningen van allerlei reclames en advertenties op de muren, allen met een enorm scherp oog voor detail gemaakt - tot groot enthousiasme van André Donker. "Deze schilderingen zijn levensgroot, sommigen zelfs 6 bij 3,5 meter. En niet alles is zwart wit, er zitten ook kleurrijke afbeeldingen tussen!"

De muurschildering van de Nachtwacht is fors beschadigd, net als andere schilderingen. Natuurmonumenten en Maastricht Underground hebben geïnventariseerd of dit gerestaureerd kan worden. De schildering is gemaakt met houtskool - ondergronds kon niet met een vloeibare stof gewerkt worden vanwege de luchtvochtigheid. André Donker: "We gaan eerst een kleine selectie restaureren om enerzijds dus te zien hoe duur het is en anderzijds of het überhaupt kan. Het is namelijk erg lastig: als je krast in kalksteen, kun je het niet meer dicht plakken en opnieuw glad maken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Kluis

Enthousiast geworden door alle ondergrondse kunst? Mooi. Maar er is een klein probleem: op dit moment kan de kunst nog niet bekeken worden. Eerst wil Natuurmonumenten de restauratiepogingen ondernemen, daarna prikken ze een datum voor openstelling. Wat wel bezocht kan worden ondergronds is 'de Kluis' en dat is niet niks - onderdeel van een gangenstelsel van 200 kilometer lang, waar ooit heel Maastricht onder had moeten duiken als de bom viel. "Samen met een gids ga je ondergronds de gangen in en uiteindelijk door dikke deuren en tralies heen om in de kluis te komen. Je moet echt met een gids gaan, want het is er koud, donker en vochtig.. verdwalen kan een dodelijke afloop hebben."

Niet alleen mensen konden hun toevlucht ondergronds zoeken, legt Donker uit. "Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog lagen onder andere Het Melkmeisje en De Nachtwacht hier, met nog ongelofelijk veel andere kunstwerken. Op deze plek waren de kunstschatten beschermd tegen roof en bombardementen."

Vanaf 12 april is de groeve open voor wandelaars en ander publiek. Rondleidingen met gids ondergronds zijn te boeken via de lokale VVV-kantoren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie