Achtergrond

De formatie: 'Als politici informatie gaan lekken, anticiperen ze op een crash'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De formatie: 'Als politici informatie gaan lekken, anticiperen ze op een crash'

[KRO-NCRV] Als de kabinetsformatie lang duurt, dan wordt de kans dat politici informatie gaan lekken steeds groter. Dat zeggen voormalig parlementair verslaggevers Sjirk Kuijper en Jan Tromp in het Mediaforum op NPO Radio 1.

Kuijper, tegenwoordig hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, noemt het lekken van informatie "een verstorend proces" dat tijdens de formatie voor problemen kan zorgen. Volgens de voormalige politiek verslaggever wordt vaak ten onrechte gedacht dat politici alleen vanuit strategische overwegingen besluiten te lekken:

Sjirk Kuijper over het lekken van informatie

Journalisten zijn volgens Kuijper, in het verleden ook voorlichter van de ChristenUnie, op dit moment in Den Haag aan het aftasten welke politicus toegang heeft tot belangrijke informatie.

Sjirk Kuijper over netwerken

Volgens Tromp, die jarenlang werkte als chef van de politieke redactie van de Volkskrant, zijn journalisten tijdens kabinetsformaties in deze periode extra op hun hoede. Want ook al is elk politieke nieuwtje uit die achterkamertjes in principe welkom: niet alles wordt klakkeloos op geschreven.

Jan Tromp over journalisten die op hun hoede zijn

Op dit moment, zo aan het begin van het formatie proces, is van lekken nog geen sprake. Een goed teken, aldus Kuijper. "Als partijen beginnen te lekken, weet je dat ze anticiperen op een crash." Daarmee bedoelt hij dat de partijen of een van hen aanstuurt op een confrontatie of het opblazen van de formatie besprekingen. "Kennelijk hebben de partijen op dit moment nog voldoende vertrouwen in het onderhandelingsproces om het zwijgen te bewaren."

Ster advertentie
Ster advertentie