Achtergrond

'Cynisme over geldbesteding Giro 555 is onterecht'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Cynisme over geldbesteding Giro 555 is onterecht'

[EO] Woensdag is er een landelijke actiedag op radio en televisie voor Giro 555 voor hongersnood in Afrika. Geweld, armoede en extreme droogte zorgen voor hongersnood die steeds meer levens eisen. Maar moeten we wel blindelings ons ingezamelde geld overmaken naar Afrika, of is het beter om de Afrikanen zelf de problemen te laten oplossen?

Bij Dit is de Dag een gesprek met drie mannen met ieder een eigen kijk op de zaak: oorlogsverslaggever Arnold Karskens, EO-directeur Arjan Lock en hoogleraar theologie en Europese cultuur aan de Vrije Universiteit, Matthias Smalbrugge.

Komt GIRO 555 geld wel op de goede plek terecht?

“Als je er niet voor zorgt dat in Afrikaanse landen de corruptie en oorlogen worden beëindigd, kun je beter direct stoppen met de Giro 555-actie," zegt Arnold Karskens. Tafelgenoot Arjan Lock, die net terug is uit Somaliland, ziet wel degelijk heil in de actie van Giro 555. Hij zag met eigen ogen waar het Nederlandse geld naartoe gaat. “Je kunt mensen niet laten sterven, onze hulp komt echt goed terecht," zegt hij dan ook.

Lock is ervan overtuigd dat hulp bieden de moeite waard is. “Ik zag daar mensen elke dag naar de hemel staren hopend op regen. Dan is het volgens mij altijd de moeite waard om hulp te bieden.” Lock vertelt dat hij zelf getuige is geweest van hulpprojecten waar de bevolking baad bij heeft. Volgens hem zouden wij het morele besef moeten hebben om juist deze mensen te helpen.

Oorlogsverslaggever Karskens is het oneens met Lock en gaat nog een stap verder: hij vindt de actie van Giro 555 niet deugen. “De hongersnood in Afrika is een symptoom van chronische gewapende conflicten, corruptieve, politieke strijd en klimaatverandering,” vertelt de verslaggever. Deze fundamentele oorzaken zijn volgens Karskens niet te stoppen met een actie zoals Giro 555. “Door geld te storten smeren we gewoon de oorlog, want hier worden uiteindelijk toch wapens van gekocht.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Trumpiaanse taferelen

Volgens Matthias Smalbrugge, hoogleraar Theologie en Europese Cultuur aan de VU, hebben we juist een morele verplichting om deze landen te helpen. “De redenering van 'ze zoeken het maar uit' vind ik vrij vervelend,” legt Smalbrugge uit, “als we die redenering volgen belanden we eigenlijk in een Trumpiaans tijdperk."

De hoogleraar denkt wel dat een groot deel van de hulp inderdaad niet goed gebruikt wordt, maar dat betekent niet dat we moeten stoppen met helpen. “We kunnen niet alle problemen oplossen, maar het gaat erom dat we bereid zijn om op grond van bepaalde waarden te handelen.” Arjan Lock vult aan: “We moeten ons niet door cynisme laten leiden. Ik heb gezien dat het geld daar gewoon goed besteed wordt en ik roep mensen op om morgen gewoon geld te geven aan Giro 555.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Woensdag staat Radio 1 in het teken van de landelijke actiedag van Giro 555 om geld in te zamelen voor getroffenen van de hongersnood in Afrika.

Ster advertentie
Ster advertentie