Achtergrond

Waar blijft de Minister van Voedsel?

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar blijft de Minister van Voedsel?

[KRO-NCRV] Het is tijd voor een Minister van Voedsel. Met dat pleidooi kwam Herman Lelieveldt maandag in een speciale reeks van Stand.nl op NPO Radio 1.

Volgens de politicoloog, verbonden aan de University College Roosevelt, is het nodig dat Nederland nog meer gaat inzetten op de kwaliteit van voedsel. “We moeten zorgen dat boeren kunnen overstappen naar een andere manier van werken, waar ze ook veel meer marge op kunnen verdienen,” zei hij.

Lelieveldt stelt dat veel boeren op dit moment ‘gevangen’ zitten op hun eigen boerderij door financiële problemen, maar wel op een andere manier zouden willen produceren. “De omvang van de herstructurering zal net zo groot zijn als die van het sluiten van de mijnen, maar het zal moeten. De huidige situatie is onhoudbaar.”

Geen heel ministerie, maar een batterijtje ambtenaren'

De nieuwe minister hoeft wat hem betreft niet een heel ministerie te krijgen. “Een batterijtje ambtenaren is genoeg,” stelt hij. “De nieuwe minister moet ervoor zorgen dat ministeries onderling beter samenwerken. Vergelijk het met de Minister van Grote Stedenbeleid, die we enkele jaren geleden hadden. Roger van Boxtel heeft het toen voor elkaar gekregen dat de communicatie verbeterde en er veel werd bereikt.”

Naast samenwerking pleit Lelieveldt ook voor de verlaging van de vleesconsumptie. “Dat delen van de wereld minder te eten hebben is echt een politiek probleem. We hebben genoeg voedsel op de wereld om iedereen te voeden, maar dan zullen we wel ons eigen voedingspatroon moeten aanpassen. We eten nu gewoon teveel vlees.”

'Mensen denken dat een minister gaat bepalen wat je moet eten'

Ondanks dat het plan door de politiek langzaam wordt omarmt, ziet Lelieveldt ook nog de nodige tegenstand. “Dat komt omdat mensen denken dat een Minister van Voedsel ook gaat bepalen wat je wel en niet mag eten, maar dat is niet zo.”

Bekijk hier Stand.nl

In de eigen ‘formatie’ spreekt presentator Sven Kockelmann deze week met specialisten uit het land over zaken waar de nieuwe coalitie over moeten onderhandelen.

Ster advertentie
Ster advertentie