Achtergrond

Tuberculose vaccin werkt onvoldoende

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tuberculose vaccin werkt onvoldoende

[KRO-NCRV] Frank Cobelens, hoogleraar Global Health pleit voor meer geld voor het ontwikkelen van een nieuw vaccin tegen tuberculose. Haast is volgens hem geboden, want de ziekte rukt op en het huidige vaccin werkt niet altijd meer.

Elk jaar komen er wereldwijd tien miljoen nieuwe ziektegevallen bij en eiste tuberculose tot nu toe 1,8 miljoen levens. “De ziekte is daarmee een groter probleem dan aids, hiv en ebola”, benadrukt Cobelens. Niet alleen in landen als India en Zuid-Afrika, maar ook in Europa. “In Oost-Europese landen werkt de antibiotica niet meer, waardoor niet alle ziektegevallen kunnen worden behandeld”, weet de hoogleraar. Het vaccin wat al beschikbaar is werkt Cobelens niet goed genoeg. “Heel jonge kinderen enten we in, maar bij volwassenen heeft het vaccin nauwelijks effect. We moeten een vaccin ontwikkelen dat voorkomt dat besmette mensen ziek worden. Daar ligt een grote uitdaging.”

'Meer geld is cruciaal'

Nederland is een voorloper als het gaat om onderzoek naar de ziekte. “Van oudsher werkt ons land hard aan onderzoek naar tbc. Dat komt ook door de sterke bestrijding van tuberculose vanaf het begin van de twintigste eeuw. Daarnaast is onze aanpak niet agressief, waardoor ontwikkelingslanden ons als partners zien. We hebben een streepje voor.” Toch is geld voor meer gedegen onderzoek van groot belang. "Bij onderzoekers is nog veel onduidelijkheid over hoe we de ziekte goed kunnen bestrijden. Meer geld is cruciaal, zeker nu de Verenigde Staten dreigt om de geldkraan dicht te draaien. Zij hebben een groot aandeel in de financiering van onderzoek naar de ziekte.” Hoe lang het nog duurt voordat een dergelijk vaccin op de markt is valt moeilijk te voorspellen. “Het kan lang duren, maar soms komen onderzoekers ook per toeval op de juiste formule.”

Ster advertentie
Ster advertentie