Achtergrond

Dopperflesjes: onbewust goed voor het milieu

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Dopperflesjes: onbewust goed voor het milieu

De hippe kleurrijke Dopper-waterflesjes zijn een groot succes maar slechts weinig gebruikers weten dat ze goed zijn voor het milieu. Dat zegt Dopper Foundation-oprichter Merijn Everaarts bij De Ochtend op NPO Radio 1.

Hij bedacht de flesjes ooit omdat hij niet wilde dat plastic na één keer gebruik in de natuur belandt. Met zijn beroemde flesjes wilde hij bovendien het bewustzijn over plastic in de natuur vergroten. Dat laatste is dus niet gelukt.

"Helaas hebben we moeten constateren dat slechts achttien procent van onze gebruikers weet waar de Dopper voor staat", zegt Everaarts. De flesjes zijn bedoeld als lifestyle-product waarmee "we onbewust bewust een verandering willen teweeg brengen."

Ze bestaan uit hergebruikt plastic en moet mensen stimuleren om kraanwater te drinken in plaats van flessen water in de supermarkt te kopen. Daardoor verdwijnt er minder plastic afval in het milieu.

Changemaker Challenge

Ondanks het succes van de flesjes, één op de vijf Nederlanders heeft zo’n flesje, hoopt Everaarts op meer bewustwording. Eén van de manieren waarop hij dat wil bereiken is via de ‘Changemaker Challenge’. Via die wedstrijd wil de Dopper Foundation studenten in staat stellen om baanbrekende ideeën over schoon water of plastic afval te realiseren.

Bekijk hier het gesprek met Merijn Everaarts:

Ster advertentie
Ster advertentie