Achtergrond

‘Laten we na de aanslag in Londen niet direct wijzen naar veiligheidsdiensten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Laten we na de aanslag in Londen niet direct wijzen naar veiligheidsdiensten'

[KRO-NCRV] Een dag na de aanslagen in Londen moeten journalisten niet direct op zoek gaan naar een zondebok. Dat zegt Hans Nijenhuis, hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad, in het Mediaforum op NPO Radio 1.

“Er wordt ontzettend veel gedaan om aanslagen te voorkomen”, zegt Nijenhuis. “De afgelopen tijd hebben de Britse veiligheidsdiensten al dertien aanslagen kunnen voorkomen. Soms glipt er eentje tussendoor, dat is de harde werkelijkheid.”

De hoofdredacteur wil er dan ook voor waken dat journalisten – in een poging om het nieuws te duiden – direct na een aanslag gaan praten over de vraag: wie is er schuldig en hoe hadden we deze aanslag kunnen voorkomen? “Laten we niet wijzen naar de premier of de veiligheidsdiensten, daar kom je niet zoveel verder mee”, aldus Nijenhuis.

Bekijk hier het gesprek met Hans Nijenhuis en Danny Ghosen:

Heftige beelden

Op de voorpagina van het Algemeen Dagblad staat deze ochtend een foto van één van de mensen die gewond raakte, nadat een man tientallen mensen aanreed op een brug in het centrum van de Britse hoofdstad. Op televisie kwamen ook beelden voorbij van bebloede slachtoffers, waarbij bovendien het gezicht van sommige slachtoffers duidelijk in beeld kwam.

De voorpagina van het Algemeen Dagblad is minder expliciet en het bovenlichaam van de man in pak wordt afgeschermd door voorbijgangers die hem proberen te helpen. Een bewuste keuze, volgens Nijenhuis. “Televisiebeelden zijn in een fractie van een seconde weer voorbij. Op de voorpagina plaatsen kranten meestal niet zo’n bloedige foto, omdat het risico dan bestaat dat mensen de foto direct omslaan.”

Ster advertentie
Ster advertentie