Achtergrond

'Debat tussen Rutte en Wilders krijgt veel te veel aandacht'

foto: Willem de Gelder / ANPfoto: Willem de Gelder / ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Debat tussen Rutte en Wilders krijgt veel te veel aandacht'

[KRO-NCRV] Het 'premiersdebat' wat EénVandaag gisteravond organiseerde tussen Mark Rutte en Geert Wilders, heeft veel te veel aandacht gekregen. Dat zei Dit is de Dag-presentator Tijs van den Brink in het Verkiezingsforum van NPO Radio 1. Volgens hem wordt ten onrechte gedaan alsof de verkiezingen een tweestrijd zijn tussen de VVD en de PVV.

Het debat werd maandagavond uitgezonden op NPO 1, waar het bijna 2,3 miljoen kijkers trok. Daarnaast was het debat ook te horen op NPO Radio 1. Toen het debat werd aangekondigd, stonden de VVD en de PVV beiden hoog in de peilingen, maar inmiddels is die voorsprong grotendeels verdampt. In de Peilingwijzer zijn de partijen nog wel de eerste twee, maar voelen zij de hete adem van een aantal andere partijen in de nek. Door het debat veel aandacht te geven, wordt dat laatste verdoezeld, vindt Van den Brink.

De andere leden van het verkiezingsforum waren het niet geheel met hem eens. Sven Kockelmann, de presentator van Stand.NL, vond het wél een belangrijk debat. Dit had vooral te maken met het feit dat Wilders niet vaak te horen is. Eerdere tv-debatten werden door de PVV-leider afgezegd.

Oplossingen

Het debat bracht inhoudelijk echter niet wat ervan te hopen was, vonden de leden van het verkiezingsforum. Kockelmann vond vooral Wilders tegenvallen: "Hij probeert zwevende kiezers te overtuigen, maar kwam niet met oplossingen", aldus Kockelmann. Ook WNL-presentatrice Margreet Spijker vond Wilders niet goed: "Als je PVV-stemmer bent, hoop je dat er iemand staat die uitstraalt dat hij premier wil worden, maar dat deed hij niet."

Het 'premiersdebat' van EénVandaag is niet het laatste debat: vanavond kruisen bij de NOS maar liefst veertien lijsttrekkers de degens.

Kijk hier het verkiezingsforum terug:

Ster advertentie
Ster advertentie