Achtergrond

'CDA is scharnierpunt na 15 maart'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'CDA is scharnierpunt na 15 maart'

[KRO-NCRV] Ook als ze niet de grootste partij worden in de Tweede Kamer, speelt het CDA een cruciale rol na de verkiezingen. Dat denkt het verkiezingsforum van NPO Radio 1, bestaande uit Sven Kockelmann, Kees Boonman en Peter Kee. Er is “geen kabinet denkbaar zonder het CDA”, denkt bijvoorbeeld Kee.

In vrijwel alle peilingen staat de VVD van premier Rutte op het hoogste aantal zetels. Als de VVD echter een kabinet wil vormen, kunnen ze moeilijk om het CDA heen. “Het is het scharnierpunt waar straks een kabinet omheen wordt gevormd”, stelt Kees Boonman, politiek commentator van EénVandaag.

CDA-leider Sybrand Buma zet zich deze campagne flink af tegen Rutte. Dit kan hij, omdat hij in tegenstelling tot Rutte niet verantwoordelijk is voor het kabinetsbeleid. Uit onderzoek blijkt echter wel dat het CDA in bijna 70 procent van de gevallen met de VVD meestemde in de Tweede Kamer.

Persoonlijk

CDA-leider Sybrand Buma is echter wel heel anders dan VVD-leider Rutte, vinden de forumleden. “Er is een groot stijlverschil”, vindt Peter Kee. “Het enige wat ze bindt is piano spelen en het geloof”, volgens de politiek commentator van De Nieuws BV. Buma is erg rechtlijnig in tegenstelling tot de flexibele Rutte, denkt hij.

Die rechtlijnigheid is echter ook één van de redenen waarom Buma het zo goed doet. En dat maakt de VVD zenuwachtig, denkt Sven Kockelmann, de presentator van Stand.NL. Rutte krijgt in eigen kring commentaar. “Hij krijgt de kritiek dat hij te weinig ideologisch bevlogen is”, volgens Kockelmann. “Dat heeft ook met het succes van Buma te maken.”

Of Buma het tot het torentje weet te schoppen is nog maar de vraag. In de laatste Peilingwijzer staat zijn CDA op 18 tot 20 zetels. De VVD staat op 23 tot 27.

Kijk hier het Verkiezingsforum terug:

Ster advertentie
Ster advertentie