Achtergrond

‘Meeste agenten zijn volstrekt incompetent als het gaat om cyberzaken’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Meeste agenten zijn volstrekt incompetent als het gaat om cyberzaken’

[KRO-NCRV] “Patricia Paay is niet onder de indruk van de slagvaardigheid van de politie, toen ze aangifte deed van het gelekte seksfilmpje. Dat is ook mijn ervaring, er bestaat volstrekte incompetentie bij veruit de meeste agenten. Alleen als je met een gespecificeerd cyberteam aan de slag gaat, maak je een kans”, dat zei Thomas van Vugt van AMS advocaten, bekwaam in mediarecht, in het Mediaforum op NPO Radio 1.

Van Vugt was de advocaat in de zaak van Chantal uit Werkendam. In januari 2015 zette een onbekende een seksfilmpje van haar met haar toenmalige vriendje op Facebook. Tegen haar zin. Van Vugt: “De gemiddelde agent heeft geen idee hoe zo’n zaak op te lossen. In het geval van Chantal heeft na drie kort gedingen en zes zittingen een cyberteam zich ermee bemoeid. Je doet aangifte bij het politiebureau en dat zijn de agenten die het voor jou moeten oplossen. Ik weet nog goed toen Chantal aangifte deed, dat de dienstdoende agent aan haar vroeg wat een simkaart is."

Bekijk hier het Mediaforum met Yoeri Albrecht, directeur van De Balie, en Jan Tromp van de Volkskrant:

"Als dat de mensen zijn die voor jou grote digitale problemen moeten oplossen, dan zie ik het somber in. Ook dat is een reden om niet alleen aangifte te doen, maar vooral ook civielrechtelijke actie te ondernemen'', zegt Van Vugt. ''In het geval van Paay denk ik niet dat je je pijlen moet richten op GeenStijl of de Telegraaf, maar dat je moet beginnen met een kort geding tegen Twitter. Twitter is de oorsprong, daar is het als eerste geplaatst en GeenStijl heeft er naar gelinkt. De advocaat van Paay moet snel handelen, want Twitter bewaart gegevens maar 30 dagen.”

Smartengeld

De advocaat van Paay, Johan Langelaar, zei gisteravond in Jinek dat hij een eis van een paar ton schadevergoeding gaat neerleggen bij de sites van de Telegraaf Mediagroep die het gelekte seksfilmpje van Paay hadden geplaatst. Dat bedrag is het hoogste dat ooit in een dergelijke zaak is geëist, in Nederland.

Volgens Van Vugt maakt deze eis geen kans, juridisch gezien. Een vermeend slachtoffer kan smartengeld en inkomensschade eisen. Van Vugt: “Wat betreft smartengeld is de Nederlandse rechter terughoudend, veruit de meeste zaken blijven onder de 10.000 euro. In Nederland zijn nog geen vonnissen gewezen waarin schadeposten van een slachtoffer van wraakporno worden behandeld, dus in die zin is het heel interessant om te volgen wat er in deze zaak gaat gebeuren. En inkomensschade is heel moeilijk te bewijzen.”

Ster advertentie
Ster advertentie