Achtergrond

Mogelijk 7 nieuwe strafzaken opgelost door DNA-inhaalslag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mogelijk 7 nieuwe strafzaken opgelost door DNA-inhaalslag

[KRO-NCRV] Het Openbaar Ministerie heeft mogelijk zeven ernstige misdrijven opgelost door middel van een DNA-inhaalactie. Sinds de aanhouding van Bart van U., de moordenaar van oud-politica Els Borst, is het OM druk bezig om DNA af te nemen in zaken waarin dat niet gebeurd is. Sinds 2010 is dat bij zo'n 3000 strafzaken nagelaten. Inmiddels is daarvan 82 procent ingehaald. Dat zegt hoofdofficier van justitie in Amsterdam, Theo Hofstee, in De Ochtend op NPO Radio 1.

De DNA-inhaalactie werd ingezet na het verschijnen van het rapport van Commissie Hoekstra. Hofstee, verantwoordelijk voor het uitvoeren van de adviezen in het rapport, vindt dat het OM goed geslaagd is in het aanvullen van de DNA-databank. "Van de 3000 vergeten DNA-afnames is 82 procent aangevuld. Dat heeft zeker geleid tot het oplossen van strafzaken. Er waren 109 nieuwe matches, waarvan 15 waarbij het gaat om ernstige strafzaken, zoals zedenzaken en doodslag of moord. Er zijn mensen aangehouden en op dit moment zijn er 7 zaken van formaat die voor de rechter komen en die we waarschijnlijk op kunnen lossen."

Kijk hier het gesprek terug met Theo Hofstee, hoofdofficier van justitie in Amsterdam.

Video niet beschikbaar

Bart van U.

Bart van U. vermoordde in januari 2015 zijn zus. Na DNA-afname bleek er een match in de moord op oud-politica Els Borst. Bart van U. bleek herhaaldelijk aangeklopt te hebben bij de politie over zijn verwarde toestand, maar er werd nooit DNA bij hem afgenomen. Hofstee: "We hebben bij de inhaalactie geen dubbelhit gevonden zoals bij Bart van U. wel het geval was. De misdaden die zijn gepleegd hadden we dus niet kunnen voorkomen."

Het OM is 1,5 jaar verder na het verschijnen van het rapport van de commissie Hoekstra. Niet alleen het afnemen van DNA is daardoor ingehaald, ook wordt er beter op verwarde personen gelet. Hofstee: "Als we nu een strafzaak binnen krijgen van iemand waarvan wij denken dat die een stoornis heeft en gevaarlijk is, dan wordt de persoon ingevoerd in een systeem en van het begin tot zelfs na de veroordeling en vrijlating nauwlettend gevolgd. Zo'n iemand krijgt een zogenoemd rood vlaggetje."

Rood vlaggetje voor verwarde personen

"We doen zo'n 20.000 zaken per jaar, een aantal heeft zo'n rood vlaggetje. Bij het afdoen van die strafzaak is het niet alleen belangrijk dat de persoon straf krijgt, maar ook dat we kijken naar wat er verder nog moet gebeuren. Die zaken worden tijdens en ook na de strafzaak nauwlettender gevolgd. Na de strafzaak gaat het dan om de periode van de voorwaardelijke invrijheidstelling. Mochten we denken dat er na de strafzaak toch nog gevaren zijn, dan stappen we naar de geestelijke gezondheidszorg, en dan kan iemand -ook tegen zijn wil- opgenomen worden."

Verwarde personen kunnen ook opgenomen worden zonder dat ze een strafbaar feit hebben gepleegd. Het OM speelt daarin een belangrijke rol. Hofstee: "als psychiaters menen dat iemand gestoord en gevaarlijk is, dan kunnen ze een verzoek doen aan de rechtbank om iemand op te nemen. Wij verzamelen dan alle informatie over die persoon, ook de eventuele politie-informatie van bijvoorbeeld familieleden die ooit iets aan hen hebben verteld, zodat we over kunnen gaan tot actie. We werken beter samen."

Ster advertentie
Ster advertentie