Achtergrond

Uitzenden beelden portemonnee-dief 'buitenproportioneel'

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Uitzenden beelden portemonnee-dief 'buitenproportioneel'
Een vrouw uit Oldenzaal pleegde zelfmoord nadat ze te zien was in het opsporingsprogramma van RTV Oost. De 68-jarige vrouw had een portemonnee gestolen van een oudere vrouw. De beelden werden na uitzending verwijderd door het OM nadat de vrouw zich op het politiebureau had gemeld. Maar ze zijn dan al wel op Dumpert te zien onder de kop "Hee dikke kuttrol" waarna de reaguurders losgaan.

"Ziek, ziek, ziek"

Schrijfster en columniste Roos Schlikker zegt in het NPO Radio 1 programma De Ochtend het uitzenden van de beelden niet proportioneel te vinden. De makers van RTV Oost hebben natuurlijk nooit de bedoeling gehad dat de beelden op Dumpert komen of de vrouw de hand aan zichzelf zou slaan. Maar feit is wel dat Dumpert met de beelden aan de haal is gegaan. Schlikker noemt de reacties op de site dan ook "Ziek, ziek, ziek".

Aanscherpen regelgeving

Ook Pieter Klein, de adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws vindt het uitzenden van de beelden buitenproportioneel. "De samenleving is steeds verder opgeschoven, er wordt steeds sneller gepubliceerd en we hebben het niet meer over de schending van de privacy." Beide forumleden pleiten er dan ook voor om de regelgeving aan te scherpen. Tot 2009 mochten beelden pas worden uitgezonden als het echt een laatste redmiddel was. Nu is het criterium dat er op het misdrijf ten minste een voorlopige hechtenis moet staan, maar dat is voor bijna alle delicten het geval.

Niet bij winkeldiefstal

De adjunct-hoofdredacteur Klein kan zich voorstellen dat beelden van daders worden getoond als er een ramkraak wordt gepleegd, maar niet bij een winkeldiefstal. Schlikker deelt die mening: "Als we elke winkeldiefstal moeten gaan uitzenden hebben we straks ook niks anders meer op tv." Klein blijft het een ingewikkelde afweging vinden, hij kan zich dan ook goed indenken dat winkeliers die dagelijks met diefstal te maken hebben wel vinden dat dit soort beelden uitgezonden moeten worden.
Bekijk hier het Mediaforum met Roos Schlikker en Pieter Klein
Ster advertentie
Ster advertentie